Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Blížime sa k 300-tisíc podpisom na iniciovanie referenda o voľbách, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Počet podpisov na iniciovanie referenda za predčasné voľby sa blíži k číslu 300.000. V piatok to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Na vyhlásenie referenda treba 350.000 podpisov od občanov. Fico avizoval, že vyzbierať chcú viac. Šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini dúfa, že prezidentka Zuzana Čaputová nebude naťahovať čas a po odovzdaní podpisov vyhlási referendum čo najskôr.

Podľa Fica potrebujú vyzbierať približne 500.000 podpisov, pretože očakávajú, že hlava štátu dá referendovú otázku posúdiť Ústavnému súdu SR. Fico si tiež vie predstaviť, že sa bude skúmať každý jeden podpis. Pellegrini podľa svojich slov verí, že prezidentka cíti neudržateľnosť situácie, a preto využije čo najkratšie lehoty na to, aby bolo čo najskôr vypísané referendum za predčasné voľby.

Petíciu za referendum iniciovali strany Smer-SD a Hlas-SD, pridala sa k nim aj SNS. Deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie NR SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Viac o téme: VoľbyReferendumPodpisyRobert FicoSlovenskoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu