Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dvaja slovenskí pacienti s KORONAVÍRUSOM sú už v nemeckom Dortmunde

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Do nemeckého Dortmundu v sobotu previezli dvoch pacientov zo západného Slovenska. Prvého pacienta previezla letecká ambulancia v sobotu ráno, s druhým pacientom vzlietol vládny špeciál v sobotu krátko poobede, v týchto chvíľach by mal pristávať na nemeckej pôde. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pripomenula, že ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska. "Európa si vzájomne pomáha aj s vakcínami. Slovensko dostane 15.000 očkovacích látok od spoločnosti AstraZeneca ako dar od Francúzska. V rámci európskeho systému solidarity môže naša krajina tiež počítať so 100.000 vakcínami od spoločnosti Pfizer/BioNTech," dodala Eliášová.

Okrem Severného Porýnia-Vestfálska ponúkli pomoc v podobe možnosti prevziať na liečenie slovenských pacientov s ochorením COVID-19 aj iné nemecké spolkové krajiny. Ide o Bádensko-Württembersko, pripravenosť vyjadrilo aj Bavorsko. Na sociálnej sieti to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Prvých slovenských pacientov previezli tento týždeň aj do nemocnice v Gorliciach na juhovýchode Poľska. Od pondelka 1. marca boli pozemnými ambulanciami záchrannej zdravotnej služby (ZZS) zatiaľ zrealizované transporty troch pacientov na umelej pľúcnej ventilácii – dvoch pacientov do nemocnice v meste Gorlice a jedného pacienta do nemocnice v Nowom Targu. "Do tohto poľského mesta aktuálne smeruje aj ďalší pacient zo severozápadu Slovenska," uviedlo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti. Transporty pacientov koordinuje Operačné stredisko ZZS v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom vnútra SR.

Okrem Poľska ponúklo pomoc Slovensku aj Nemecko. Obe krajiny nám ponúkli desať lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Na Slovensku zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska.

Viac o téme: PomocPrevozPacientiNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu