Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Marek Krajčí rieši ďalší konflikt: Ministerstvo kritizujú kvôli kúpe nesprávnych testov

Krajčí vraj nakúpil nesprávne samotesty. Zobraziť galériu (4)
Krajčí vraj nakúpil nesprávne samotesty. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že aj keď k nám smeruje niekoľko tisíc vakcín, ešte stále nie je hrozba pandémie zažehnaná a štát vo veľkom nakupuje testy. Minister zdravotníctva Marek Krajčí už skôr avizoval nákupy tzv. samotestov na domáce použitie, ktoré plánoval nakúpiť. Teraz sa však ukazuje, že zrejme prebehol nákup tých nesprávnych za niekoľko miliónov eur. Ministerstvo ale protestuje.

S tým, že sme nakúpili zrejme tie nesprávne testy prišiel denník SME. Za celý rok sme týchto antigénových testov využili v počte 14,38 milióna, a teraz ich ministerstvo hojne nakúpilo ešte vo väčšom množstve - 35 miliónov. Štát za to mal zaplatiť 140 miliónov eur.

Matovič považuje Sulíkovu snahu vymeniť Krajčího v poste ministra za zlý vtip (Zdroj: Topky/Maarty)

Krajčí sa vytešoval z toho, že pôjde o iný nákup

Kým testy počas minulého roka zaobstarávalo ministerstvo hospodárstva, tento nákup prebehol pod záštitou rezortu zdravotníctva a minister Krajčí sa v utorok hrdil tým, že pôjde o "obrovskú zmenu" v testovaní sa na vírus na Slovensku. Na mysli mal zrejme to, že ľudia sa nebudú musieť testovať v MOMkách, ale priamo v pohodlí domova. Na to sú ale potrebné trochu iné testy ako doteraz.


KORONAVÍRUS Testy určené na samotestovanie majú byť komfortnejšie, tvrdí ministerstvo zdravotníctva


Spomínaných 35 miliónov nových testov však podľa exšéfa Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) Martina Smatanu neslúži na tento účel. To však zrejme nie je všetko, keďže podľa Správy štátnych hmotných rezerv na základe februárového uznesenia vlády je táto pripravená nakupovať ďalších 25 miliónov antigénových testov.

Martin Smatana
Zobraziť galériu (4)
Martin Smatana  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, )
 

"Keď tu tie testy budú, tak dôjde k obrovskej zmene testovacej stratégie na území Slovenska, o ktorej budeme potom informovať," hovoril začiatkom týždňa Krajčí. Spomenul aj to, že nakúpené testy mali slúžiť nielen na domáce použitie, ale aj na školách.

V balíku 35 miliónov testov sú totiž dva výrobky.  Dvadsať miliónov antigénových testov Standard Q Covid Ag Test od firmy SD Biosensor a 15 miliónov Clinitest Rapid Covid-19 Antigen Test od spoločnosti Siemens. Ani jeden z týchto dvoch zakúpených testov však neslúži na domáce použitie.  "Tento produkt je výhradne na lekárske použitie a nie je určený na osobné použitie. Podanie testu a interpretácia výsledkov by mali byť vykonávané vyškoleným zdravotníckym pracovníkom," píše sa v špecifikácii spomínaného výrobku.

KORONAVÍRUS Marek Krajčí rieši
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Rezort tvrdí, že testy, ktoré prišli súhlasia so zadaním slovenskej strany

"Obstarávanie v spolupráci s Európskou komisiou bolo na nazálne testy, čo bolo jasné zadanie z našej strany. Obaja výrobcovia testov ešte pred podpisom zmluvy predložili potvrdenia tak nám ako aj Európskej komisii, podľa ktorých je produkt technicky zhodný s nazálnym typom testov.  O ich využití budeme v blízkej dobe informovať," vysvetlila pre Topky hovorkyňa Krajčího rezortu Zuzana Eliášová.

Slová o nazálnych testoch spomínal v utorok aj Krajčí, no ich použitie v domácnosti vylúčil aj Smatana. "Tento test nie je samotestovací ani nazálny," hovorí Smatana. Keby vraj chcelo ministerstvo nazálny test od firmy SD Biosensor, muselo by získať Standard F Covid-19 Ag Fia. Ani ten však podľa Smatanu nie je vhodný na samotestovanie. "Vzorky z nosa môže odoberať zdravotnícky pracovník alebo laik pod priamym dohľadom zdravotníckeho pracovníka," píše v inštrukcii aj druhý výrobca testu Siemens.

KORONAVÍRUS Marek Krajčí rieši
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Krajčí ešte kontaktoval ďalší úrad

Čo je ešte prekvapivejšie, je Krajčího priznanie, že sa rozhodol požiadať o povolenie na užívanie týchto testov od Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. "V uplynulých dňoch Slovensko zakúpilo 35 miliónov testov. Výsledkom niekoľkodňového stretnutia odborníkov na Úrade vlády SR bol zoznam opatrení a návrhov, z ktorých jedným bol návrh distribúcie nových antigénových testov. Ministerstvo zdravotníctva SR sa s týmto návrhom stotožnilo a zabezpečilo vhodné testy, pre ktoré rezort požiadal Úrad pre normalizáciu, meteorológiu a skúšobníctvo SR o výnimku na samotestovanie. Aj tento krok prispeje k spomaleniu šírenia pandémie a pomôže ochrániť nás všetkých," priznáva ministerstvo.

Úrad na otázky zareagoval. "Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo zatiaľ neudelil výnimku pre nazálne antigénové testy na samodiagnostiku," píše sa v stanovisku inštitúcie, ktorá je ale pripravená udeliť výnimku, ak odborná komisia posúdi bezpečnosť týchto testov. "Obávam sa, že je tlak prekvalifikovať testy a ukázať výrobcom, že nevedia na čo, kde a ako vlastné výrobky používať," prezentoval Smatana svoje obavy.

Rezort sa rozhodol spresniť detaily nákupu spomínaných testov

Nákup sa podľa tvrdení rezortu realizoval prostredníctvom Európskej komisie, kde sa mali definovať požiadavky ministerstva a na ich základe boli Bruselom obstarané testy. Ministerstvo sa ale sťažuje na nepravdivé alebo zavádzajúce tvrdenia o zakúpených testoch. Preto sa rozhodlo odpovedať na niektoré otázky o nich.

Nasledujúci text je odcitovaný priamo z dokumentu ministerstva zdravotníctva:


Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi testov:

- Pri názalnom teste sa robí odber zo špičky nosa, preto je palička kratšia. Odberový tampón je väčší a vďaka tomu sa výter urobí z väčšej plochy. 

- Pri nazofaryngálnom teste sa výter robí z nosohltana a preto palička musí byť dlhšia. Zároveň tieto výtery môže realizovať len kvalifikovaný zdravotník.

Aké tvrdenia o zakúpených testoch sa šíria a aká je pravda:

Tvrdenie 1:

Standard Q Covid AG test (výrobca Biosensor) nie je nazálny a ani samotestovací.

Pravda 1:

Standard Q Covid Ag test od spoločnosti Biosensor je dodávaný názálny aj nazofaryngálny. Rozhodujúci je odberový tampón, ktorý je buď krátky (nazálny) alebo dlhý (nazofaryngálny).  

Viaceré krajiny pracujú na stratégii samotestovania občanov nazálnymi testami. Tento týždeň ČR udelila výnimku na používanie tohto výrobku na samotestovanie (viď priložený dokument) a o udelenie výnimky pre tento výrobok požiadalo aj MZ SR Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. MZ SR doložilo úradu pre normalizáciu všetky potrebné dokumenty na udelenie tejto výnimky.

Tvrdenie 2:

Nazálne testy STANDARD COVID-19 Ag FIA, ktoré výrobca uviedol na trh nie sú samotestovacie.

Pravda 2:

Skratka “FIA” znamená fluorescent immunoassay, teda test je odčítavaný na základe fluorescenčnej metódy v prístroji. Podľa tampónu (odberovej tyčinky) však môže byť aj nazálny, alebo nazofaryngálny. Testy sú väčšinou používané na testovanie v zariadeniach. MZ SR nenakúpilo testy, na vyhodnotenie ktorých je potrebný prístroj a ani neuvažovalo o ich nákupe pre potreby domáceho testovania. 

Tvrdenie 3:

Testy CLINITEST ® Rapid COVID-19 sú síce nazálne, ale nie samotestovacie.

Pravda 3:

Nemecký Federálny inštitút pre farmaceutické a lekárske výrobky už vydal povolenie na núdzové použitie, aby bolo možné tento test použiť aj ako samotest.

Tvrdenie 4:

Zakúpené testy majú výrazne nižšiu presnosť.

Pravda 4:

Nazálne testy môžu mať len o niečo nižšiu presnosť, niektoré štúdie dokonca uvádzajú vyššiu presnosť. Odber sa realizuje z prednej časti nosa, no zároveň tampónom, ktorý pri výtere zasiahne oveľa väčšiu plochu.

Tvrdenie 5:

Kúpa týchto testov je v rozpore s odporúčaniami Európskej komisie.

Pravda 5:

Európska komisia v novej stratégii pripúšťa používanie antigénových testov na samotestovanie. Európska komisia vo svojom odporúčaní uvádza: ”Ak výskum preukáže, že za určitých okolností môže rýchle antigénové testy namiesto vyškoleného zdravotníckeho pracovníka alebo iného vyškoleného pracovníka vykonávať testovaná osoba, možno zvážiť samotestovanie s odborným usmernením alebo bez neho.” 

Viac o téme: NákupTestyKoronavírusMarek KrajčíSamotesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu