Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Slovensku podáva pomocnú ruku Nemecko: Korčok informuje, že tam presunú našich pacientov!

Predstavitelia strany SaS
Predstavitelia strany SaS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/BERLÍN - Je zjavné, že Slovensko sa svojimi neslávnymi rekordmi pri boji s pandémiou nemôže radiť medzi krajiny, ktoré koronavírus zvládajú. Máme najviac úmrtí na jeden milión obyvateľov a v tejto situácii Nemecko plní svoj sľub a príjme niektorých našich pacientov v kritickom stave. Ambulantné lietadlo má pristáť v sobotu v Dortmunde. Informoval o tom náš šéf diplomacie Ivan Korčok.

Korčok na sociálnej sieti twitter ďakuje za podanú pomocnú ruku od Nemcov. Informuje aj o tom, ktorá spolková krajina sa do pomoci zapája. "Ambulantné lietadlo dnes pristane v Dortmunde. Vďaka nemeckým priateľom za túto pomoc v núdzi," informuje minister.

Letecký prevoz prvého slovenského pacienta s ochorením COVID-19 do nemeckého Dortmundu potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. "Ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska. Ďakujeme spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za ponúknutú pomoc, rovnako ďakujeme aj ďalším krajinám, ktoré v rámci európskej solidarity pomáhajú Slovensku so zvládaním pandémie," skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Korčok žiada troch najvyšších ústavných činiteľov o stretnutie k vakcíne Sputnik V (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Prvých slovenských pacientov previezli tento týždeň aj do nemocnice v Gorliciach na juhovýchode Poľska. Okrem Poľska ponúklo pomoc Slovensku aj Nemecko. Obe krajiny nám ponúkli desať lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Na Slovensku zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska.

Niektorých pacientov už prevážajú z bratislavského letiska do nemeckého Dortmundu: 

Pacientov chcú prijať aj iné nemecké spolkové krajiny

Okrem Severného Porýnia-Vestfálska ponúkli pomoc v podobe možnosti prevziať na liečenie slovenských pacientov s ochorením COVID-19 aj iné nemecké spolkové krajiny. Ide o Bádensko-Württembersko, pripravenosť vyjadrilo aj Bavorsko. Na sociálnej sieti to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Sme v kontakte aj s ďalšími spolkovými krajinami. Toto nie sú gestá, ale skutočná pomoc, ktorá pomáha zachraňovať ľudské životy. Sme za ňu Nemecku vďační," dodal Korčok.

Viac o téme: PacientiNemeckoKoronavírusIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu