Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Únia miest Slovenska apeluje na vládu: Majú nájsť vhodné a reálne riešenie pre dopravné podniky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Únia miest Slovenska (ÚMS) apeluje na vládu SR, aby našla vhodné a reálne riešenie pre dopravné podniky, ktoré prevádzkujú mestskú hromadnú dopravu (MHD). Tie štát žiadajú o finančnú pomoc pre výpadok príjmov spôsobený pandémiou nového koronavírusu. Únia upozorňuje, že mestské dopravné podniky, ani v spolupráci s mestami, nedokážu riešiť vzniknutú situáciu.

"Straty organizácií nespôsobili mestá, ale celoplošné opatrenia, ktoré prijala vláda. Navyše, podľa našich informácií štát už odškodnil napríklad SAD. Štyri dopravné podniky, patriace pod samosprávy, pomoc v podobe finančnej kompenzácie od štátu nedostali. ÚMS je presvedčená, že aj samotní zamestnanci dopravných podnikov si zaslúžia vyriešenie tohto problému," uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. Únia miest si len ťažko dokáže predstaviť, že by sa mnohí obyvatelia nemali možnosť prostredníctvom MHD dostať do práce, nemocníc, či zabezpečiť si svoje akútne potreby. "Obmedzenie MHD znamená problém aj pre zamestnancov kritickej infraštruktúry, vrátane infraštruktúry zdravotníctva, sociálnych vecí, či sanitačných služieb. Udržanie MHD je dôležité aj pre zabezpečenie dostupnosti vakcinačného programu hneď po zvýšení dostupnosti očkovacích látok," uviedla Piršelová.

Neriešenie problému a zníženie dostupnosti hromadnej dopravy v mestách vyvolá podľa ÚMS následne aj ďalšie problémy, ako zvýšenie individuálnej motorovej dopravy s vplyvom na zhoršenie dopravnej situácie a životného prostredia v mestách. "Aj keď už mesiace bojujeme s epidemiologickou krízou, nemôžeme si dovoliť pristupovať k riešeniam problémov bez ohľadu na budúcnosť," poznamenala Piršelová. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozornilo, že ak štát finančne nepomôže dopravným podnikom, hrozí ich postupná privatizácia súkromnými firmami. Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina upozorňujú, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu.

Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný. Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov na Slovensku zároveň v utorok (2. 3.) zverejnili vyhlásenie, kde varujú pred štrajkovou pohotovosťou. Štát žiadajú, aby v plnom rozsahu finančne pomohol ich podnikom a kompenzoval výpadok príjmov spôsobený pandémiou. Ministerstvo dopravy trvá na svojom stanovisku, že nemôže pomôcť dopravným podnikom na Slovensku kompenzovať výpadok ich príjmov. "Ide o dopravné podniky mesta, kde ministerstvo dopravy nemá žiadne akcie/podiel, preto nemá zákonnú možnosť ani vyčlenené finančné prostriedky na priamu pomoc prevádzkovateľom MHD," uviedol hovorca ministerstva Ivan Rudolf.

Viac o téme: VládaKoronavírusÚnia miest SlovenskaDopravné podniky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu