Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Akademická obec kritizuje novelu vysokoškolského zákona: Univerzity vstupujú do protestu

Minister školstva Branislav Gröhling Zobraziť galériu (3)
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Aj Slovenská technická univerzita v Bratislave vstúpila od pondelka 1. marca do protestu proti politizácii verejných vysokých škôl. Vyhlásil to Akademický senát STU. Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici sa taktiež pripojila k protestu vyhlásenému Univerzitou Komenského v Bratislave proti politizácii riadenia vysokých škôl a politike znižovania financií dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám.

STU tvrdí, že ak minister školstva nestiahne prezentovaný návrh novely vysokoškolského zákona a nezmení sa aktuálna finančná politika ministerstva voči verejným vysokým školám, pristúpi univerzita k vyhláseniu štrajku. Uznesenie o tom prijal senát na pondelkovom zasadnutí.

Do protestu proti politizácii verejných vysokých škôl vstúpila v pondelok aj Univerzita Komenského v Bratislave. Vyhlásilo to jej vedenie a predsedníctvo Akademického senátu UK. Aktuálne prezentovaný návrh novely vysokoškolského zákona spolu s finančnou politikou ministerstva voči verejným vysokým školám, ktorú začalo uplatňovať od tohto kalendárneho roka a ktorej podstatou je ešte znížiť prísun financií aj tak dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám, sú podľa UK kroky, ktoré vytvárajú na vysokých školách prostredie úplného podriadenia sa ministerstvu.

Akademický senát Trnavskej univerzity v Trnave vyhlásil štrajkovú pohotovosť. Je reakciou na pripravovanú novelu vysokoškolského zákona, ktorú akademický senát zásadne odmieta. Uvádza sa to v piatkovom vyhlásení, ktoré senát prijal na svojom rokovaní.

V utorok od 9.00 h sa má uskutočniť stretnutie zástupcov vysokoškolských reprezentácií – Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl – s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Branislavom Gröhlingom. Predmetom stretnutia bude návrh novely zákona o vysokých školách, potvrdil predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran.

Návrh novely zákona o VŠ sa upraví

Návrh novely zákona o vysokých školách sa upraví. Po utorkovom stretnutí vysokoškolských reprezentácií – Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl - s vedením rezortu školstva to potvrdil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ľudovít Paulis. Zároveň uviedol, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo.

"Dohodli sme sa na tom, že slovenské vysoké školstvo potrebuje zmeny a reformy, ktoré sú v spoločnom záujme všetkých aktérov - ministerstva aj jednotlivých reprezentácii - a tie sa zmenám nebránia," uviedol Paulis s tým, že išlo o konštruktívne stretnutie.

Akademická obec kritizuje novelu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Štátny tajomník uviedol, že na stretnutí si vysvetlili, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo. "Pri úpravách je naším záujmom, aby v nich boli dostatočné poistky, aby k nej ani nemohlo dôjsť a aby bolo riziko maximálne minimalizované. Pri zmenách v návrhu vysokoškolského zákona budeme na toto prihliadať, aby k politizácii nemohlo dôjsť," povedal Paulis. Druhým záväzkom podľa neho je, aby akademická samospráva na univerzitnej a fakultnej úrovni bola dostatočne vtiahnutá do diania a rozhodovania na fakulte alebo na univerzite.

"Konštruktívne pripomienky sa pokúsime zohľadniť v ďalšej verzii návrhu, ktorú budeme konzultovať s kontaktnou skupinou, ktorú nám nominujú reprezentácie vysokých škôl," povedal štátny tajomník rezortu školstva. Minister školstva Branislav Gröhling oceňuje, že sa zástupcovia reprezentácií zúčastnili konštruktívnej diskusie, prispeli svojimi návrhmi a chcú sa podieľať na zmenách vo vysokom školstve. Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil potvrdil, že expertov zo svojich radov chcú nominovať v najbližších dňoch. Verí, že sa koncom tohto, respektíve začiatkom budúceho týždňa podarí tejto pracovnej skupine aj stretnúť.  

Akademická obec kritizuje novelu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Teší ma garancia, že zásadné výhrady, ktoré sme mali a sú principiálneho charakteru, vieme zvrátiť," povedal Kropil. Verí, že keď sa odstránia zásadné výhrady, ktoré majú najmä k zmene samosprávy a autonómie vysokých škôl, otázke vzniku konzorcií, tak výsledok môže byť úspešný. Potvrdil, že Slovensko potrebuje reformný a proeurópsky zákon o vysokom školstve.

Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala považuje utorkové stretnutie za dôležité, pretože sa podarilo dohodnúť na konštruktívnom dialógu. Zdôraznil aj potrebu zlepšenia a zefektívnenia riadenia vysokých škôl. Predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran ocenil snahu o dialóg a snahu skvalitniť a zreformovať vysoké školstvo, aj postupné úpravy návrhu zákona, na ktorých sa bude podieľať expertná skupina.

Viac o téme: ZákonVysoké školyUniverzity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu