Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svojho času spôsobila obrovský ošiaľ: Národná bločková lotéria definitívne končí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná bločková lotéria (NBL) sa končí, stratila svoje opodstatnenie pre existenciu iných nástrojov v boji proti daňovým únikom. Posledné žrebovanie sa uskutoční 22. februára. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Tipos Ivana Skokanová.

Priblížila, že Úrad pre reguláciu hazardných hier vyhovel žiadosti spoločnosti Tipos, národná lotériová spoločnosť, a odňal jej licenciu na prevádzkovanie štátnej lotérie – lotérie pokladničných dokladov. Tipos podal úradu takúto žiadosť na základe postupu odsúhlaseného jej jediným akcionárom – Ministerstvom financií (MF) SR. Od 22. februára 2021 sa tak končí prevádzkovanie NBL.

"K tomuto opatreniu sme pristúpili po zrelej úvahe, viacerých rokovaniach a na základe exaktných dát. Prevádzkovať NBL aj naďalej jednoducho nemá zmysel. O plánoch ukončiť činnosť NBL sme hovorili už dlho. Na druhej strane sme sa zhodli, že budeme viac propagovať využívanie aplikácie finančnej správy pre overovanie pokladničných dokladov," poznamenal minister financií Eduard Heger (OĽANO).

V súčasnosti podľa neho existujú modernejšie a efektívnejšie nástroje na boj s daňovými podvodmi v oblasti evidencie tržieb. "V tejto oblasti bola zavedená eKasa a dôvody prevádzkovania bločkovej lotérie z roku 2013 už dnes, po takmer ôsmich rokoch, jednoducho nie sú aktuálne," dodal Heger. Záujem o túto lotériu navyše z roka na rok klesal. "V posledných rokoch sa NBL stala pre niektorých hráčov iba výhodným biznisom. Kým na začiatku fungovania sa pravidelne do žrebovania zapájalo 500.000 hráčov, minulý rok to bolo len 19.000 hráčov. Kontinuálne klesal aj počet registrovaných dokladov," vyčíslil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Tipos Marek Kaňka.

Pôvodný zámer zavedenia opatrenia NBL, boj proti daňovým podvodom, tak stratil svoje opodstatnenie. Vďaka finančnej správe má štát v rukách efektívnejšie nástroje pre boj proti daňovým únikom v oblasti evidencie tržieb. "Vďaka on-line evidencii tržieb vieme presne určiť, či niektorá prevádzka vydáva alebo nevydáva pokladničné doklady. Zároveň v prípade, že občan nedostane pokladničný doklad alebo dostane falošný pokladničný doklad, má dnes veľmi jednoduchý nástroj na to, aby nás o tom informoval. Tým je obľúbená aplikácia Over doklad," ozrejmil prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Prevádzkovanie lotérie pokladničných dokladov Národná bločková lotéria sa preto končí. Úrad pre reguláciu hazardných hier odňal Tiposu individuálnu licenciu na prevádzkovanie lotérie štátnych pokladničných dokladov k 22. februáru 2021. Na základe toho sa posledné žrebovanie v rámci NBL uskutoční v pondelok 22. februára. Do žrebovania budú podľa Skokanovej zaradené všetky pokladničné doklady, ktoré budú zaregistrované v zmysle platného herného plánu do nedele 21. februára 2021 do 23.00 h. Žiadne ďalšie pokladničné doklady už nebude možné do NBL zaregistrovať.

Viac o téme: LotériaSlovenskoTiposNárodná bločková lotéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu