Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico adresoval vláde tvrdé slová: Odmietnutie Sputnika je protiruský postoj! Ublíži to ľuďom

Tlačová konferencia strany Smer-SD Zobraziť galériu (7)
Tlačová konferencia strany Smer-SD (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Odmietnutie nákupu vakcíny Sputnik V je prejavom protiruského postoja, ktorý bude ohrozovať záujmy ľudí na Slovensku. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico. Štvrtkový (18. 2.) krok vlády, ktorá neprijala uznesenie o nákupe, označil za hru. V skutočnosti podľa neho vláda nechcela vakcínu zaobstarať. Kabinet chce podľa Smeru-SD ustupovať záujmom západných mocností, je jednostranne orientovaný a neželá si rovnováhu.

Fico vyhlásil, že vo štvrtok sa skončila vyvážená slovenská zahraničnopolitická orientácia. "To je očividne úmyselne protiruské, pretože vláda SR tým niečo sleduje," skonštatoval na piatkovej tlačovej konferencii. Vláda chce podľa neho vychádzať v ústrety západným predstavám.

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf Smeru-SD zopakoval, že nie je prívržencom očkovania, ale presadzuje, aby boli vakcíny k dispozícii, ak ich ľudia chcú. Nikto vo vláde podľa neho v skutočnosti nechcel ruskú vakcínu. "Nech nám tu nerozprávajú o vete, na rokovaní vlády neexistuje inštitút veta, je tam len hlasovanie, môžete byť za, proti alebo zdržať sa," skonštatoval. Ak premiér Igor Matovič (OĽANO) presadzoval Sputnik V, mal sa podľa Fica schváliť. Ministerky zo strany Za ľudí Veronika Remišová a Mária Kolíková podľa neho nemohli mať vo vláde takú váhu, aby presadili zablokovanie nákupu.

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Smer-SD bude podľa Fica vždy presadzovať politiku, že svet má štyri svetové strany. Spomenul tiež Bezpečnostnú stratégiu SR, v ktorej sa podľa neho prejavili "chúťky" tejto vlády označovať Rusko ako strategické nebezpečenstvo. Fico tiež deklaroval, že Slovensko patrí do európskeho priestoru a vyzdvihol dôležitosť nášho členstva v EÚ. Upozornil, že treba zároveň presadzovať medzinárodné právo.

Vláda vo štvrtok neschválila uznesenie o nákupe vakcíny Sputnik V. Členovia kabinetu oznámili, že ho vetovala strana Za ľudí. Použitie Sputnika V sa podľa navrhovaného uznesenia malo povoliť po kladnom posúdení Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) alebo po registrácii Európskou liekovou agentúrou (EMA).

Fico adresoval vláde tvrdé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér i minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) reagovali, že uznesenie bolo napísané ústretovo a mnohí Slováci chceli vakcínu využiť. Šéfka Za ľudí Remišová uviedla, že akúkoľvek vakcínu môžeme na Slovensku používať až po jej registrácii Európskou liekovou agentúrou. Nie je podľa nej pravdou, že by strana Za ľudí celkovo odmietla diskusiu o Sputniku. Na vláde podľa nej nedostali ani písomné informácie o možných dodávkach vakcín z Ruska.

Viac o téme: VládaOčkovanieVakcínaRobert FicoSmer-SDSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu