Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Pohreby v Krupine pribúdajú, situácia však nie je kritická

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

KRUPINA - Pohrebníctvo v Krupine eviduje v súčasnosti vyššiu úmrtnosť ľudí, situácia však nie je kritická a pohrebná služba ju zvláda.

„Pohreby pribúdajú, oproti našim štandardným počtom za mesiac sme však vyššie o približne 30 percent. A to je iba hrubý odhad,“ povedal v stredu zamestnanec krupinského pohrebníctva Michal Šalaga.  Ako dodal, nevie odhadnúť, čo bude o deň neskôr, v piatok (19. 2.) však majú naplánované dva pohreby a v sobotu (20. 2.) tiež dva. „To je zatiaľ všetko. Nemáme ich naplánované na dva týždne vopred, nie je ich toľko, aby pozostalí museli čakať niekoľko dní,“ zhrnul s tým, že rakvy pohrebná služba má a žiadne katastrofické scenáre v súčasnosti nehrozia.

„Krematórium v Leviciach nám zosnulých berie, náš región je zvládnuteľný. Nemám ani informácie z okolia, že by pohrebné služby kolabovali,“ poznamenal a dodal, že všetkého je u nich dostatok. „Aj vencov aj truhiel, máme aj dosť chladiarenských miest, žiadne chladiace kontajnery sme nemuseli zabezpečovať,“ ukončil Šalaga.

Prešovské pohrebné služby v meste situáciu s pohrebmi zvládajú

Pohrebné služby v Prešove situáciu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a počtom zosnulých zvládajú. Skomplikovať sa to môže, ak nebude kapacitne stačiť krematórium v Košiciach. "Zvládame všetko potrebné ohľadom pohrebov. Nevidíme nejaký extrémny rozdiel v počte úmrtí. Máme vystavané súkromné chladiace zariadenie, takže máme dostatočné kapacity na to, aby sme to všetko pokryli a zvládli tak, ako sa patrí. Týždenne realizujeme 15 rozlúčok v priemere, z toho traja až piati sú zosnulí na COVID-19," uviedol spoločník pohrebnej služby Barezio Dominik Varga.

Podľa konateľa spoločnosti Glória Jozefa Kovalčíka je situácia o trocha zložitejšia a pohrebov je viac, zatiaľ však všetko stíhajú. "Snažíme sa na termíne pohrebu dohodnúť s pozostalými. Musia sa robiť kompromisy, ale stíhame to zatiaľ, nie je to až tak na hrane. Máme vlastné chladiace zariadenie s kapacitou 22 miest. V januári sme prikúpili chladiaci box k nášmu zariadeniu. Informácie zo západného a stredného Slovenska boli v januári hrozivé, tak sme sa pre istotu vybavili ďalším chladiacim zariadením," povedal Kovalčík s tým, že kapacitu majú v priemere naplnenú na polovicu.

Ako ďalej uviedol, aj keby sa počet pohrebov zvyšoval, mali by to kapacitne zvládnuť. "Samozrejme, sú tu isté ohľady, ako je napríklad vyťaženosť krematória v Košiciach, kde vozíme zosnulých. Keď už kapacitne nebudú stíhať a celý reťazec padne, tak možno by to mohol byť problém, ale to by muselo prísť k nejakej veľmi kritickej situácii," dodal Kovalčík.

Viac o téme: PohrebyúmrtiaKrupinaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu