Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Korčok zdôraznil podporu Ukrajine v oblasti reforiem i spoluprácu v ekonomike

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v utorok zdôraznil podporu Slovenskej republiky Ukrajine v oblasti reforiem i spoluprácu oboch krajín v oblasti energetiky a ekonomiky.

"Slovenská republika podporuje suverenitu a teritoriálnu integritu Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach a odsudzuje okupáciu Krymu a rozpútanie vojnového konfliktu," povedal Korčok na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. SR podľa Korčoka urobí všetko, čo je v jej silách, aby Ukrajine pomohla v náročných reformách. "Tie sú predpokladom pre zlepšovanie života občanov, ale rovnako sú súčasťou vašej cesty do európskych a euroatlantických štruktúr," povedal. Kuleba vyjadril Slovensku vďačnosť za podporu v euroatlantickej integrácii svojej krajiny.

Ministri podľa Korčoka hovorili aj o tom, ako zvýšiť spoluprácu v oblasti ekonomiky. "Najlepšie ukážeme ľuďom dobré vzťahy medzi našimi krajinami, keď im pomôžeme vytvoriť pracovné miesta," povedal a dodal, že z toho budú "profitovať" obe strany. Kuleba povedal, že v utorok s Korčokom podpísali plán medzirezortných konzultácií medzi ministerstvami na obdobie rokov 2021-22. Pripomenul, že rada slovenských exportérov v stredu 10. februára podpísala memorandum o spolupráci s Radou exportérov a investorov Ministerstva zahraničných vecí Ukrajiny. Obe organizácie sa vtedy zaviazali k strategickej spolupráci, výmene informácií a vzájomnej podpore pri organizácii biznis podujatí.

Korčok podľa svojich slov ministra Kulebu poprosil, aby sa zasadil o iniciatívu s cieľom zabezpečiť "právnu istotu, stabilitu a dobré podnikateľské prostredie" pre slovenské podnikateľské subjekty, ktoré chcú pôsobiť na Ukrajine a ktoré tam investujú. Korčok označil energetiku za kľúčovú oblasť vzťahov medzi Slovenskom a Ukrajinou a pripomenul, že SR od roku 2014 umožňuje reverzný tok plynu na Ukrajinu, čím sa zvyšuje jej energetická bezpečnosť. "Je slovenským záujmom, aby Ukrajina zostala silnou tranzitnou krajinou pre plyn," povedal.

SR podľa Korčoka od roku 2014 cez program SlovakAid Ukrajinu podporila projektmi vo výške deväť miliónov eur a takisto poskytla pomoc počas pandémie ochorenia COVID-19. Vzťahy medzi SR a Ukrajinou podľa Korčoka nie sú zaťažené otvorenými otázkami. "Slovenský záujem, pokiaľ ide o Ukrajinu, je, aby náš sused bol stabilnou krajinou, aby bol demokratickou a prosperujúcou krajinou," povedal.

Viac o téme: EkonomikaUkrajinaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu