Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mal pacient (†60) v Nitre juhoafrickú mutáciu koronavírusu? Výsledok je už známy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa,dpa-Bildfunk)

NITRA – V nitrianskej nemocnici ležal pacient bojujúci s covidom-19, ktorý sa uplynulý týždeň vrátil z Egypta. Ochoreniu, žiaľ, podľahol. Podozrenie na juhoafrickú mutáciu sa nakoniec nepotvrdilo.

Šesťdesiatnik, ktorý včera podľahol koronavírusu, nemal mutáciu B.1.351, známu ako juhoafrický kmeň. Potvrdili to závery zo sekvenovania koronavírusu, ktoré vylúčili aj britský variant vírusu.

„Podľa sprostredkovanej telefonickej informácií od virológa doktora Klempu sa u pacienta nepotvrdila juhoafrická ani britská mutácia koronavírusu. Pravdepodobne ide o variant pôvodného čínskeho vírusu. Oficiálna informácia ešte do Faklutnej nemocnice Nitra neprišla,“ povedala pre Tv JOJ hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Neskôr sa vyjadril aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Rovnako vylúčil prítomnosť juhoafrickej mutácie na Slovensku. „Koronavírusová infekcia u pacienta, ktorý pricestoval z dovolenky z egyptskej Hurgady a na infekciu následne aj podľahol v nitrianskej fakultnej nemocnici, nebola nebezpečnou juhoafrickou mutáciou. Informáciu mi poskytol Boris Klempa z Biomedicínskeho centra SAV, ktorý zrealizoval sekvenovanie odobratej vzorky,“ informoval Krajčí.

Viac o téme: SlovenskoJuhoafrickáPacientCovid-19PodozrenieKoronavírusMutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu