Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vydavateľ o náhlej smrti Juraja Šeba: Mali sme plány a z jeho poslednej správy ma zamrazilo

spisovateľ Juraj Šebo Zobraziť galériu (2)
spisovateľ Juraj Šebo (Zdroj: FB: Juraj Šebo)

BRATISLAVA - Svet kultúry opustila ďalšia výrazná osobnosť. Vo veku 77 rokov zomrel náhle spisovateľ a publicista Juraj Šebo. Napísal desiatky kníh o Bratislave, ktoré si čitateľov našli v každej generácií. Ešte minulý týždeň komunikoval so svojim vydavateľom Albertom Marenčinom a mali spolu veľké plány.

Smrť Juraja Šeba zasiahla kultúrnu obec a aj mnohých jeho čitateľov. „Minulý týždeň sme spolu telefonovali. Mali sme veľa plánov, lebo pripravoval ďalšiu knihu. Posledná jeho sms bola pre mňa už hrôzostrašná: „Som na Kramároch. Mám covid. Pošli mi knižky pre lekárov.“ Nestihol som to ani pripraviť. Bohužiaľ, skončilo to tragicky,“ priznal pre topky.sk  vydavateľ Albert Marenčin. 

Prvýkrát sa Albert Marenčin s Jurajom Šebom stretli pred rokmi, keď mu ukázal svoje poznámky, ktoré pripravil pre spolužiakov na maturitné stretnutie. Kamil Peteraj mu poradil, aby to vydal. „Sedeli sme v kaviarni a rozprávali sa. Bolo to jedno z najkrajších stretnutí, ktoré som možno aj kedy mal. Jedna spomienka vyvolávala druhú. Napriek 15 ročnému rozdielu sme mali veľmi veľa spoločných známostí, názorov od hudby až po architektúru, osobnosti. Všetko sa sústreďovalo na starú Bratislavu,“ spomína Marenčin, ktorý už roky vydáva úspešné knihy nielen o Bratislave. 

Spisovateľ Juraj Šebo
Zobraziť galériu (2)
Spisovateľ Juraj Šebo  (Zdroj: FB: Juraj Šebo)

A boli to práve Zlaté 60 roky, ktoré vyšli ako prvá a zároveň veľmi úspešná kniha vo vydavateľstve Alberta Marenčina. „A potom sa spustila lavína vydávania jeho kníh, kde postupne zmapoval mnohé obdobia Bratislavy. Písal knihy aj o legendárnych a kultových miestach, ako V-club, PKO, či Bratislavské korzo. Veľmi úspešnou knihou boli Bratislavské viechy a kaviarne,“ hovorí Marenčin. 

Posledné obdobie Bratislavčan Juraj Šebo pracoval na novej knihe. „Práve dokončil texty o bratislavských postavách a postavičkách. Ide o kolportérov, žobrákov a iných postavičkách. Knihu mu mal redigovať Dušan Tarageľ. Práve on mi túto smutnú správu oznámil,“ povedal so smútkom v hlase Albert Marenčin. Plánovanú knihu chce Jurajovi Šebovi určite vydať. 

Spisovateľ a publicista Juraj Šebo pochádzal z Bratislavy, rovnako ako jeho rodičia. Študoval vysokú školu dopravnú v Žiline. Počas študentských čias bol členom vtedajších známych bigbítových skupín. Knihy začal písať až v neskoršom veku.

Viac o téme: SpisovateľBratislavaJuraj Šebo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu