Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Začiatok februára prinesie oteplenie: V TENTO deň sa budú teploty blížiť k 15-stupňovej hranici nad nulou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Prvý februárový týždeň prinesie ochladenie i oteplenie. Veľmi chladná bude utorňajšia noc - najmä Žilinskom kraji a na Spiši hrozia dvojciferné mrazy. V stredu sa do našej oblasti dostane teplý front a za ním k nám od západu začne prúdiť teplý vzduch. Štvrtok sa dokonca na juhozápade oteplí až na 13 stupňov.

Pondelok

Od východu k nám zasahuje slabnúci výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Zároveň sa nad Beneluxom prehlbuje tlaková níž a od juhozápadu prúdi do strednej Európy teplejší vzduch.

Predpoveď počasia nájdete aj na Predpovede.sk

Deň bude jasný až polojasný. Popoludní na západe pribudne oblačnosť. Denné maximum dosiahne -1 až +4, na Orave a v Prešovskom kraji miestami okolo -3 stupne.

Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi na -4 stupne. Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. „Pretrvávajúci silný vietor previal nový sneh na záveterné svahy juhovýchodných a východných expozícií, kde sa vytvorili nebezpečné snehové dosky, vankúše a na hrebeňoch preveje. Tieto miesta sú nebezpečné a je tu možné uvoľniť lavínu, najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení,“ konkretizoval pre TASR Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Výnimočne sa podľa neho môžu vyskytnúť aj malé a stredné spontánne lavíny.

Zafúka slabý, na Zemplíne a v Košickej kotline severný, na juhozápade postupne juhovýchodný vietor rýchlosťou do 20 km/h. 

Utorok

V teplejšom vzduchu výbežok vyššieho tlaku zasahujúci od východu do našej oblasti zoslabne. Súčasne sa bude cez Nemecko a Poľsko presúvať nad Pobaltie tlaková níž.

Bude oblačno až zamračené, hmlisto, lokálne sa vyskytne zmenšená oblačnosť, najmä na horách. Ojedinele treba rátať so slabými zrážkami.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí -1 až -8, v údoliach miestami, najmä Žilinskom kraji a na Spiši to bude -8 až -15 stupňov. Najvyššia denná teplota dovŕši -1 až 4, na juhozápade miestami do 6 stupňov.

Fúkať bude slabý, cez deň prevažne južný vietor rýchlosťou do 20 km/h.

Streda

V brázde nízkeho tlaku vzduchu postúpi od západu do našej oblasti teplý front. Za ním k nám začne od západu prúdiť teplý vzduch.

Meteorológovia avizujú oblačno až zamračené, hmlisto, a len ojedinele zmenšenú oblačnosť. Na mnohých miestach sa objaví dážď, od vyšších, v noci a zrána miestami aj v nižších polohách, sneženie. V priebehu dňa od západu nastane ustávanie zrážok. V noci a zrána sa ojedinele bude tvoriť poľadovica.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na 2 až -3, v údoliach ojedinele, najmä na Spiši, zhruba na -5 stupňov. Maximálna denná teplota vystúpi na 2 až 7, na juhozápade približne na 9 stupňov.

Zafúka prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 30, v nárazoch ojedinele okolo 45 km/h. Vo vysokých polohách hrozí prudký až búrlivý vietor.

Štvrtok

V silnom západnom prúdení sa bude cez strednú Európu rýchlo presúvať plytká tlaková níž.

Počasie v druhej polovici týždňa bude opäť oblačné až zamračené. Tiež treba rátať s hmlami a na mnohých miestach s dažďom alebo prehánkami, vo vysokých polohách so snežením.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Cez deň sa zrážky objavia iba miestami a lokálne, najmä na juhu, ubudne aj oblakov. SHMÚ  hlási veterno a teplo.

Najnižšia nočná teplota klesne na 4 až -1 stupeň. Denné maximum dovŕši 5 až 10, na juhozápade okolo 13 stupňov.

Piatok

V brázde nízkeho tlaku vzduchu sa bude v strednej a juhovýchodnej Európe vlniť výrazný studený front.

Očakáva sa veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Lokálne treba rátať s dažďom alebo prehánkami, od stredných polôh zas so snežením.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 4 až -2 stupne. Maximálna denná teplota sa vyšplhá na 3 až 9 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu