Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Od stredy by mali byť knižnice opäť prístupné verejnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Od stredy (27. 1.) by sa mali otvárať knižnice. Informuje o tom Ministerstvo kultúry SR s odvolaním sa na najnovšie opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Počet návštevníkov v jednom okamihu však nesmie prekročiť v knižnici koncentráciu jeden zákazník na 15 štvorcových metrov, pričom toto opatrenie neplatí pre deti do desiatich rokov v sprievode dospelej osoby,“ spresňuje rezort kultúry. „Pokiaľ plocha knižnice určená pre návštevníkov nedosahuje 15 štvorcových metrov, v knižnici sa v jednom okamihu môže nachádzať najviac jeden návštevník,“ dodáva MK.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

 Pri vstupe do priestorov knižnice je potrebné sa preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19. Test musí byť vykonaný od 18. januára. "Ak ste prekonali ochorenie COVID-19, je možné sa preukázať dokladom o prekonaní nie starším ako tri mesiace, dokladom o diagnostikovaní ochorenia COVID-19 v období od 2. novembra 2020 do 17. januára 2021 či dokladom o výnimke z testovania," vymenoval ÚVZ. Knižnice budú akceptovať aj preukázanie sa potvrdením o očkovaní proti novému koronavírusu druhou dávkou vakcíny, ak od toho očkovania uplynulo aspoň 14 dní.

Návštevníci knižnice musia tiež dodržiavať viaceré protiepidemické opatrenia. Povinné je rúško alebo respirátor bez výdychového filtra. Ak je s výdychovým filtrom, je potrebné ho prekryť jednorazovým rúškom. Povinnosťou je aj dezinfekcia rúk či nasadenie jednorazových rukavíc.

Rezort pripomína povinnosť zabezpečiť dodržiavanie odstupov v radoch osôb minimálne dva metre. Zakázané je naďalej konzumovať jedlá a nápoje v interiérových alebo exteriérových častiach knižnice či v jej blízkosti.

Viac o téme: OtvorenieOpatreniaVerejnosťKnižniceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu