Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sociálna poisťovňa ušetrila desiatky miliónov: Skrátila sa aj doba vybavenia dávok

Na snímke zľava generálnehy riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak Zobraziť galériu (3)
Na snímke zľava generálnehy riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA – Sociálnej poisťovni sa vlani napriek zvýšeným úlohám počas pandémie podarilo ušetriť v správnom fonde 46,5 milióna eur. Okrem nevyčerpania finančnej rezervy na náklady spojené s pandémiou ochorenia COVID-19 vo výške 37 miliónov eur SP nevyčerpala ani prostriedky zo zákonom určeného správneho fondu.

SP získala na svoju prevádzku z príspevkov poistencov 207,5 milióna eur a jej náklady na správu dosiahli výšku 198 miliónov eur. V piatok o tom na tlačovej konferencii informoval generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

Ušetrené peniaze sa vrátia do systému SP po schválení účtovnej uzávierky. "Týchto 46,5 milióna prejde do takzvaného fondu solidarity a odtiaľ sa budú dofinancovávať fondy či už dôchodkové, nemocenské, poistenie v nezamestnanosti... proste všetky fondy, ktoré to budú potrebovať," povedal Káčer.

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Ušetriť sa podľa neho podarilo napríklad na open sourcových riešeniach IT systémov, a to 800.000 eur za rok. Rokovaním s dodávateľmi informačných systémov sa SP podarilo ušetriť ďalších 200.000 eur. Sociálnej poisťovni sa zároveň vlani podarilo skrátiť proces rozhodnutí o poskytnutí dávky z 22 dní v prvej vlne pandémie na 12 dní v druhej vlne.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak vyzdvihol, že sa výsledok podarilo dosiahnuť napriek poklesu počtu aktívnych pracovníkov a medziročnému zvýšeniu počtu vyplatených dávok o 40 %. Poisťovni, tak ako aj iným prevádzkam chýbali zamestnanci nakazení novým koronavírusom, ale aj tí, ktorí boli v karanténe alebo na pandemických PN či OČR.

Na snímke zľava generálnehy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Podľa ministra bolo za prvých sto dní od vymenovania Káčera do funkcie okrem úspor dôležité aj posilnenie interných kapacít informatikov. SP by niektoré informačné systémy chcela vytvoriť, naprogramovať aj spravovať vlastnými zamestnancami. Medzi najprínosnejšie rozhodnutia Krajniak zaradil aj schválenie vlastnej strážnej služby či rozhodnutie o vytvorení takzvanej elektronickej PN. Jej zavedenie by malo ušetriť čas poistencov aj zamestnávateľov.

SP má viac ako 5400 zamestnancov, 38 pobočiek a 44 vysunutých pracovísk a v roku 2021 bude hospodáriť s rozpočtom väčším ako desať miliárd eur.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaPandémiaJuraj Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu