Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico sa sťažuje na slovenskú pobočku Transparency, tá jeho tvrdenia odmieta

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico v utorok poslal na medzinárodnú centrálu Transparency International v Berlíne list, v ktorom sa sťažuje na činnosť slovenskej pobočky organizácie. Spreneverila sa podľa neho hodnotám boja proti korupcii a vystupuje ako PR agentúra vlády. Riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš odmieta Ficove tvrdenia. V reakcii zdôraznil, že TIS vo svojom hodnotení politikov či úradníkov prísne rozlišuje fakty od dojmov. Úctu k faktom požaduje pri kritike či chvále aj od všetkých politických strán.

Fico v liste tvrdí, že TIS sa otvorene zapája do politickej súťaže a jednostranne otvorene a nekriticky podporuje rozhodnutia vlády SR vo verejnom obstarávaní. Organizácii vyčíta napríklad podporu nákupu desiatich miliónov kusov antigénových testov z októbra 2020 a 2,6 milióna z decembra 2020. Opakuje pritom pochybnosti o predávajúcich či ich prepojeniach s členmi vlády. V prípade bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského podľa predsedu Smeru-SD TIS "verejne doslova kritizovala tie slovenské médiá, ktoré podávali iný obraz o tragédii, ako si želala a šírila vláda SR".

Riaditeľ TIS sa ohradil voči Ficovým tvrdeniam o nekritickom postoji pri hodnotení rozhodnutí vlády vo verejnom obstarávaní. "Len pred mesiacom sme prudko skritizovali vládny návrh novely verejného obstarávania. Ako jediní sme prepočítali jej negatívne dosahy, zmobilizovali sme verejnosť a pomohli sme tomu, že polovica koalície dnes už návrh odmieta," pripomenul Šípoš. Pri nákupoch testov na nový koronavírus podľa neho žiadne fakty nesvedčia o protežovaní ktorejkoľvek firmy pri súťaži. Zároveň prepojenia vládnych politikov na jedného z víťazov sú podľa Šípoša okrajové a nepodstatné z pohľadu hodnotených kritérií.

TIS tiež považuje za potrebné verejne vystúpiť proti tým, ktorí šíria konšpirácie. "Tak kontrola čistoty štátnych nákupov, ako aj dozor nad vykonávaním spravodlivosti voči obvineným (prípad Lučanský) musia byť vedené s úctou k faktom," dodal Šípoš.

Viac o téme: SťažnosťRobert FicoTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu