Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rezort spravodlivosti uvažuje predložiť na rokovanie vlády pozastavenie plynutia súdnych lehôt

(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Rezort spravodlivosti uvažuje predložiť na najbližšie rokovanie vlády SR návrh na dočasné pozastavenie plynutia súdnych lehôt. Uviedol to hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla. Reagoval tak na výzvu Slovenskej advokátskej komory (SAK), aby ministerstvo zvážilo dočasne pozastaviť plynutie týchto lehôt.

"V čase protipandemických opatrení, keď poriadne nefungujú ani súdy a úrady, treba dbať aj na to, aby ľudia neprišli o možnosť domôcť sa spravodlivosti či uplatniť si svoje nároky, napríklad aj pre uplynuté lehoty. Taktiež ak ide o súdne lehoty, ktoré sú často veľmi krátke, všetci pracujeme momentálne s rôznymi obmedzeniami a môže byť problematické niekedy lehoty v týchto časoch dodržať," uviedol ešte skôr predseda SAK Viliam Karas.

Plynutie lehôt v súkromnoprávnych vzťahoch bolo dočasne pozastavené na jar 2020. V rámci trestného konania sa to týkalo len lehôt na podanie opravného prostriedku pre obvineného, jeho obhajcu, poškodeného a zúčastnenú osobu. Keby však vec nezniesla odklad z dôvodu ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti, slobody alebo značnej škody, mohol súd rozhodnúť, že sám určí primeranú lehotu.

Viac o téme: Ministerstvo spravodlivostiRokovanie vládySúdne lehoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu