Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Kráľ výnimiek Holý: Od Mikasovho úradu si o ne požiadal až šesťkrát a nelieta v tom sám!

Holý podľa všetkého dostal viac ako jednu výnimku Zobraziť galériu (2)
Holý podľa všetkého dostal viac ako jednu výnimku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Getty Images)

BRATISLAVA - Už dlhšie je vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) predmetom širokých polemík a debát o tom, prečo a ako dostal od hlavného hygienika Jána Mikasa výnimky z opatrení na výjazd do Veľkej Británie za rodinou či návrat bez testu. Teraz však vyplávalo na povrch, že nešlo len o túto jedninú výnimku. Holý mal požiadať od ÚVZ až šesť výnimiek z opatrení! A to stále nie je všetko. Príslušníci vlády požiadali o takmer viac ako 9-tisíc výnimiek!

Holý mal podľa stanoviska ÚVZ požiadať až o neuveriteľných šesť výnimiek z opatrení. Úrad zverejnil pravidlá na udeľovanie výnimiek aj menný zoznam najvyšších predstaviteľov štátu, ktorí tieto výnimky dostali.

Holého cestovanie

Podľa oficiálnych stanovísk Holý dostal výnimku pri návrate naspäť na Slovensko, a to v čase 20. a 27. novembra, 4., 11. a 18. decembra a ďalšiu výnimku dostal aj tohto roku, konkrétne 8. januára 2021. Podľa všetkého ale poslednú menovanú žiadosť zrejme po veľkej medializácii stiahol. „Úrad nemá vedomosť, či boli udelené výnimky aj reálne využité,“ dodal ÚVZ.

Bráni sa

Holý následne zaslal redakciam stanovisko s odôvodnením týchto výnimiek a bráni sa. "Po 13. decembri som už žiadnu ďalšiu výnimku nevyužil (aj keď mi bola udelená výnimka aj na 18.12.2020), keďže som bol 18.12.2020 pozitívne diagnostikovaný na ochorenie COVID-19," píše vicepremiér Holý. ÚVZ pritom ani neuviedol argumenty, na základe ktorých Holý o výnimky žiadal, pričom tieto by mali byť v štandardných prípadoch právne alebo listinne (napr. v prípade pohrebov) vyargumentované.

"Opätovne považujem za potrebné zdôrazniť, že som sa po celý čas držal platných právnych predpisov a dodržiaval všetky ustanovenia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vzťahujúce sa na môj postup," dodáva Holý.

KORONAVÍRUS Kráľ výnimiek Holý:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Nie je v tom sám

To, že Holý nepláva vo "výnimkovom mori" sám potvrdil aj ÚVZ a priznal to vlastne aj sám vicepremiér. "Takýchto výnimiek boli podľa mojich vedomostí na žiadosť rôznych členov vlády udelené stovky možno tisíce, a nejedná sa teda o žiadny prípad osobitného zaobchádzania zo strany Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky voči mojej osobe," píše sa v stanovisku.

Slová o tisícoch výnimiek potvrdil aj ÚVZ, ktorý k tomu zverejnil aj status na sociálnej sieti. "O individuálnu výnimku pre seba požiadali (najmä z pracovných dôvodov) členovia vlády: pán Budaj, Holý, Korčok, Mičovský a Sulík. Výnimku dostali aj pani prezidentka (cez ministra ZVaEZ) a pán premiér z dôvodu služobných ciest. V týchto prípadoch sa vzťahovala aj na členov delegácie vrátane viacerých novinárov," potvrdzuje úrad, ktorý tieto výnimky aj percentuálne zhrnul.

ÚVZ zároveň uvádza, že jedna výnimka pritom mohla zahŕňať aj viac ľudí, čo potvrdila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková v stanovisku k individuálnym výnimkám vo „vyhláške o hraniciach“. „Rodinné dôvody boli odhadom v 2000 prípadoch. Starostlivosť o maloleté dieťa a príbuzných bola ako dôvod uvedená minimálne v 300 prípadoch,“ píše Račková a hovorí, že úrad nie je kompetentný posudzovať, respektíve zamietať, tieto žiadosti.

Viac o téme: OpatreniaÚVZKoronavírusVýnimkyJán MikasŠtefan Holý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu