Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vodiči, pozor na hmly: Treba počítať aj s nízkymi teplotami až do mínus 17 stupňov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Na väčšine Slovenska treba počas utorkového doobedia počítať s ojedinelým výskytom hmiel. V tejto súvislosti vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa, ktorá platí predbežne do 10.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Hmla s dohľadnosťou 50 - 200 metrov sa môže vyskytnúť v celom Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji, ďalej vo väčšine Banskobystrického kraja, tiež v okresoch Gelnica, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča a Poprad.

"Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uviedli meteorológovia.

Do 9.00 h tiež treba najmä v severných a stredných oblastiach Slovenska počítať s nízkymi teplotami, do mínus 17 stupňov Celzia. Výstraha prvého stupňa pre tento jav sa týka väčšiny Žilinského kraja, tiež okresov Stará Ľubovňa, Poprad, Levoča, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Rožňava, Brezno a Banská Bystrica.

Vodiči, pozor na hmly:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Cestári upozorňujú na poľadovicu i hmlu

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov (HP) a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Vodiči by si však mali miestami dávať pozor na poľadovicu, zľadovatený sneh a hmlu. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Poľadovica je na cestách celej Podunajskej nížiny a v lokalitách Trnava, Senec, Sereď a Galanta. Zľadovatený sneh je na cestách tretej triedy v oblasti Záborského, miestami tiež na HP Dobšiná.

Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov sa vyskytuje v lokalitách Dunajská Streda, Tesárske Mlyňany, Veľký Meder, Trnava a Nitra-Čermáň. Znížená dohľadnosť do 100 m je v celej Podunajskej nížine a v lokalite Rajca. Cestári upozorňujú, že na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá.

Na západnom Slovensku hrozia snehové jazyky a záveje

Meteorológovia upozorňujú na sneženie a tvorbu snehových jazykov a závejov na západe Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Tvorba snehových jazykov a závejov sa miestami očakáva v celom Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, taktiež v okresoch Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa, ktorá predbežne platí od 21.00 h do stredy (13. 1.) 6.00 h. Pre väčšinu Žilinského kraja a pre okres Žarnovica platí výstraha predbežne od stredy 2.00 h do 12.00 h.

V okrese Bratislava sa najmä vo vyššie položených častiach mesta očakáva výskyt sneženia. Výstraha prvého stupňa pred týmto javom platí predbežne od 18.00 h do stredy 6.00 h. Podľa meteorológov môže spadnúť približne päť centimetrov nového snehu. "Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb)," uviedlo SHMÚ.

Viac o téme: PočasieSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu