Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Drucker kritizuje uprednostňovanie v očkovaní: MZ SR to odmieta

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Bývalý minister zdravotníctva a líder mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker vyzval šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), aby ihneď zverejnil mená zaočkovaných proti novému koronavírusu a aby prešetril a vyvodil zodpovednosť, ak bol niekto zaočkovaný mimo poradia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii uviedlo, že zásadne odmieta uprednostňovanie osôb mimo oficiálnych zoznamov a priorít očkovacej stratégie.

"Považujem to za obrovský škandál zo strany vedenia rezortu. Zvlášť po včerajšej reakcii na rovnako absolútne amorálne predbiehanie sa Dominiky Cibulkovej či akejkoľvek inej celebrity, ktoré ministerstvo zdravotníctva považuje za absolútnu neúctu voči všetkým zdravotníkom, ktorí už mesiace bojujú v prvej línii," povedal Drucker.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová zdôraznila, že ministerstvo zdravotníctva opakovane vyzýva všetky nemocnice, ktorým boli zabezpečené vakcíny proti ochoreniu COVID-19, aby dodržiavali určené postupy a pravidlá očkovania.

Nemocnice podľa jej slov dostali niekoľko dokumentov, v ktorých je jasne definovaný nielen postup pri evidencii, skladovaní a podávaní vakcín, ale sa aj presnejšie stanovuje okruh osôb, ktoré majú byť v tejto fáze očkované ako prvé. MZ SR bude s nemocnicami preverovať, či nedošlo alebo nedochádza k ďalším porušeniam postupov a pravidiel očkovania. Ak zistí pochybenia, bude žiadať vyvodenie zodpovednosti vrátane finančných sankcií pre manažment nemocnice.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

MZ SR považuje porušovanie pravidiel za individuálne zlyhanie. Zároveň víta, že vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava rozhodlo, že pracovník, ktorý do oficiálnych zoznamov zdravotníkov doplnil osoby mimo poradia, už nebude pracovať vo vakcinačnom centre ani sa nijakým spôsobom nebude podieľať na vakcinácii.

Rezort zdravotníctva rovnako víta, že sa Cibulková dodatočne vyjadrila, že chce pomôcť v osvetovej kampani. "V tejto chvíli je však najlepšou formou kampane dobrovoľná práca v nemocniciach alebo informácie o vážnosti ochorenia COVID-19 a dôležitosti očkovania," doplnila Eliášová s dôvetkom, že rezort teší záujem o očkovanie. Chápe tiež, že na vakcinačné centrá môže byť vyvíjaný tlak na obchádzanie pravidiel.

"Slovensko je však vo vážnej epidemickej situácii, máme vysoké čísla pozitívnych, chorých, hospitalizovaných, sú medzi nimi zdravotnícki pracovníci, ako aj hasiči, zamestnanci sieťových odvetví a podobne, ktorých výpadok by mohol vážne ohroziť chod štátu," doplnila. MZ SR uviedlo, že verejne známe osobnosti, športovci či umelci, ktorí rezort oslovili, že sú ochotní sa už v tejto chvíli dať zaočkovať a pomôcť tak v komunikačnej kampani, boli požiadaní o trpezlivosť.

"Ak je motiváciou týchto osôb podporiť očkovanie u širokej verejnosti, môžu tak urobiť v tejto chvíli tak, že budú verejne deklarovať svoj záujem o očkovanie, ale až v čase, keď sa nám podarí zaočkovať pre chod zdravotníctva a štátu dôležité profesie či následne rizikové skupiny obyvateľstva," dodalo ministerstvo. Nemocnice vyzvalo, aby rovnako pristupovali k požiadavkám o očkovanie mimo stanovenej postupnosti.

Viac o téme: OčkovanieMinisterstvo zdravotníctvaKritikaKoronavírusTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu