Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Poslankyňa Za ľudí je znepokojená: Vyrušujú ju ešte stále voľné termíny očkovania na východe

Poslankyňu Marcinkovú privádza do otáznikov počet voľných termínov na očkovanie. Zobraziť galériu (2)
Poslankyňu Marcinkovú privádza do otáznikov počet voľných termínov na očkovanie. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka ľudskoprávneho výboru parlamentu a poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) je v aktuálnej situácii znepokojená stále voľnými termínmi na očkovanie na východe krajiny, pričom tieto tvrdenia opiera o oficiálne čísla z tamojších nemocníc. Má viacero otázok, prečo je tomu tak.

V Košiciach či v Bratislave už nie sú termíny, Prešov či Žilina je voľný

Dnes krátko po polnoci, kedy Marcinová zverejnila na sociálnej sieti status bolo stále voľných 1500 termínov. "Čakala som do polnoci, aby som zrátala koľko ostane voľných očkovacích termínov na najbližšie dni. V tomto týždni je ich naprieč Slovenskom k dispozícii ešte bezmála 1500. Zopakujem, 1500 neobsadených očkovacích termínov, na ktoré sa zdravotníci môžu prihlásiť. Kým v Bratislave, Nitre, Bystrici a v Košiciach sú termíny žalostne obsadené, v takom Prešove, Trenčíne alebo v Žiline, sa viete ako zdravotník pokojne prihlásiť na očkovanie ešte tento týždeň," popisuje situáciu Marcinková, ktorá priložila aj tabuľku termínov.

KORONAVÍRUS Poslankyňa Za ľudí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Vladimira Marcinkova)

Poslankyňa má plno otázok

Marcinková chce poznať pozadie týchto čísel a preto položila viacero otázok: "Máme na Slovensku okresy, kde sú už všetci zdravotníci zaočkovaní?; Je v určitých častiach krajiny vyšší dopyt po vakcíne ako v iných častiach krajiny?; Alebo inak sa opýtam, máme oblasti, kde je odmietanie očkovania medzi zdravotníkmi fatálne vysoké?; Koľko percent zdravotníkov v takom Prešove sa dalo alebo dá zaočkovať? Budeme to vedieť zistiť?; Má ministerstvo zdravotníctva zoznam všetkých doposiaľ zaočkovaných na Slovensku? Vedeli by sme podľa takého zoznamu presunúť očkovacie kapacity (materiálne aj personálne) tam, kde je ich viac treba?," pýta sa Marcinková.

Jedna rečnícka na záver

Tá ešte na záver položila rečnícku otázku, pretože na ňu uviedla aj niekoľko možných odpovedí. "Ak sa niekto prihlási na termín, ale nepríde naň, a na konci dňa sa zvýši niekoľko dávok vakcíny, ktoré už nie je možné spätne uskladniť, vyhadzujeme tieto zvyšné dávky? Niekde áno. Aktívne ich núkame kriticikej infraštruktúre? Niekde áno. Máme systémové riešenie čo s týmito dávkami, ktoré sa zvýšili? Neviem, ale bojím sa, že skôr nie. Nebolo by vhodné vytvoriť napríklad zoznam zamestnancov neďalekých škôl, škôlok, učiteľov alebo kuchárky zo školskej jedálne, a obvolávať ich keď sa na konci dňa zvýšia vakcíny? Alebo ich ponúknuť rizikovým pacientom v danej nemocnici? Aký veľký je problém “zbytkových” vakcín?" uviedla otázky Marcinková s tým, že sa ich radšej pýta verejne, pretože na tieto aj minulé ešte nedostala odpovede.

Viac o téme: OčkovanieOtázkyKoronavírusZa ľudíVladimíra Marcinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu