Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Materské školy budú v prevádzke: Mestá ich otvárajú pre deti rodičov z prvej línie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván, Radoslav Stoklasa)

PRIEVIDZA - Od budúceho týždňa budú v prevádzke všetky materské školy (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prievidza. Navštevovať ich budú môcť od 11. januára na základe príkazu rezortu školstva len deti, ktorých rodičia pracujú v kritickej infraštruktúre, prípadne nemôžu vykonávať prácu z domu. Informovala o tom samospráva na oficiálnej stránke mesta.

V riadnej prevádzke budú všetky škôlky s výnimkou MŠ na Ulici M. Mišíka, ktorú po rekonštrukcii ešte neskolaudovali. "Z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie žiadame rodičov, ktorí sú na materskej a rodičovskej dovolenke, alebo sú práceneschopní, aby svoje deti odhlásili z dochádzky do MŠ do skončenia núdzového stavu, t. j. do 24. januára," uviedla prievidzská radnica.

Aktualizované informácie nájdu zákonní zástupcovia a verejnosť na webovej stránke mesta, prípadne Úradu verejného zdravotníctva SR.

Bánovce nad Bebravou

Mesto Bánovce nad Bebravou v súvislosti s návratom detí do škôl postupuje v nadväznosti na vypracovaný plán a odporúčania Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Od 11. januára otvorí všetky materské školy (MŠ) na území mesta v obmedzenom režime, informovala radnica. Do MŠ budú môcť nastúpiť deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu. Viac informácií poskytnú jednotlivé vedenia MŠ. O ďalšom postupe a krokoch aj v prípade plánovaného pretestovania bude mesto včas informovať.

Samospráva v nadväznosti na vyhlásený núdzový stav upravila i stránkové hodiny mestského úradu (MsÚ). Do 24. januára je pokladnica otvorená pre verejnosť v pracovných dňoch od 8.00 h do 11.00 h, zatvorená je kancelária prvého kontaktu, obyvatelia si nemôžu vybaviť ani agendu overovania listín a podpisov. Pre verejnosť sú zatvorené i ostatné pracoviská MsÚ a matričný úrad, na zamestnancov sa môžu obyvatelia obrátiť prostredníctvom elektronickej pošty či telefonicky.

Bratislava

Viaceré bratislavské mestské časti sú pripravené od pondelka (11. 1.) otvoriť materské školy či školské kluby detí (ŠKD) na základných školách pre deti rodičov, ktorí počas pandémie nového koronavírusu bojujú v prvej línii a sú zamestnancami kritickej infraštruktúry. V piatok to potvrdil starosta bratislavského Ružinova Martin Chren. Otvoreniu školských zariadení bude predchádzať testovanie na ochorenie COVID-19.

"Zrejme všetky mestské časti otvárajú od pondelka škôlky a ŠKD pre deti zamestnancov kritickej infraštruktúry, kde bol o to záujem," povedal Chren. V sobotu (9. 1.) v Ružinove sa preto bude testovať skoro 400 ľudí, a to zamestnancov škôlok či ŠKD, ktoré sa majú v pondelok otvoriť. Starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice a šéf regionálneho združenia bratislavských mestských častí Jozef Krúpa potvrdil, že takéto testovanie bude v týchto dňoch vo viacerých mestských častiach Bratislavy.

Detva

Od budúceho týždňa budú v prevádzke všetky materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Detva. Navštevovať ich budú môcť od pondelka 11. januára na základe príkazu rezortu školstva len deti, ktorých rodičia pracujú v kritickej infraštruktúre, prípadne nemôžu vykonávať prácu z domu. Uviedol to hovorca Detvy Milan Suja.

Ktoré škôlky od pondelka otvorí mesto Zvolen, zatiaľ nie je známe. Hovorca mesta Martin Svatuška v piatok zhrnul, že samospráva ešte dolaďuje detaily a bližšie informácie poskytne pravdepodobne až v pondelok. Mesto Hriňová v Detvianskom okrese pripravilo pre rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre možnosť umiestniť ich dieťa do zberného školského zariadenia. Samospráva občanov upozorňuje, že deti nebudú vo svojich bežných škôlkach, na tento účel zriadia zbernú materskú školu. „Miesto sa môže ešte zmeniť podľa počtu prihlásených detí,“ uvádza mesto na svojej oficiálnej webstránke.

Viac o téme: Materské školyPrievidzaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu