Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smer chce, aby prípad Lučanského vyšetrili za účasti EÚ: Beňova sa na úniu obrátila listom

Milan Lučanský
Milan Lučanský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Europoslankyňa Monika Beňová po smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského poslala otvorené listy trom zástupcom európskych inštitúcií. Politička o tom informovala na sociálnej sieti. Žiada v nich prešetrenie prípadu jeho úmrtia.

Beňová poznamenala, že sa podľa nej jedná "o naozaj bezprecedentný prípad vzhľadom na okolnosti jeho smrti a aj predchádzajúce udalosti."

"Nemyslite si prosím, že mám nejakú radosť z toho, že sa na predstaviteľov inštitúcií EÚ obraciam v takejto záležitosti. Nevidím však v tejto situácii iné možnosti. Budem v kontakte s kolegami v NR SR vo vyšetrovacej komisii výboru," napísala Beňová.

Uverejnil používateľ Monika Beňová Pondelok 4. januára 2021

Hovorca strany Smer - SD Ján Mažgút konkretizoval, že adresátmi Beňovej listov sú predseda Európskeho parlamentu Iratxe Garcia Pérez, podpredsedníčka Európskej komisie a zároveň komisárka pre hodnoty a transparentnosť v EÚ Viera Jourová a Juan Fernando López Aguilar, poslanec Európskeho parlamentu a člen skupiny pre integritu.

HOAX o smrti Milana Lučanského! Šíri sa FOTO dobitého muža: Reaguje aj polícia

Beňová v listoch okrem iného popisuje prípad zadržania a následného úmrtia Lučanského, menuje aj jeho zásluhy. "Zástupcom európskych inštitúcií a orgánov ďalej objasňuje, že generál M. Lučanský od začiatku, kedy boli voči nemu vznesené obvinenia, aktívne spolupracoval s políciou a dokonca sa kvôli tomu vrátil z rodinnej dovolenky späť na Slovensko," vyzdvihol Mažgút.

Beňová v liste dáva do popredia aj Lučanského zranenia spred dvoch týždňov. "Zároveň poukazuje na snahu vládnych predstaviteľov tieto skutočnosti spochybňovať a bagatelizovať, čo na celý prípad hádže tieň obrovského podozrenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa," dodal hovorca.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel vo veku 51 rokov v stredu po tom, čo sa vo väzbe v Prešove deň predtým pokúsil o samovraždu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu