Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kollár po podnete Kolíkovej nominoval členov komisie ohľadom úmrtia Lučanského: Rozdelil to na polovicu

Boris Kollár nominoval šiestich členov nezávislej komisie z NR SR ohľadom úmrtia Milana Lučanského. Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár nominoval šiestich členov nezávislej komisie z NR SR ohľadom úmrtia Milana Lučanského. (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) na podnet a iniciatívu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej zriadiť nezávislú komisiu na prešetrenie úmrtia generála Milana Lučanského informoval, že nominoval týchto členov z prostredia parlamentu. Urobil tak príhovorom cez video.

"Na základe rôznych protichodných tvrdení týkajúcich sa úmrtia bývalého policajného prezidenta generálna Milana Lučanského sa pani ministerka spravodlivosti rozhodla vytvoriť nezávislú prešetrovaciu komisiu, ktorá dostane všetky relevantné informácie a požiadala ma ako predsedu NR SR, aby som do tejto komisie navrhol šiestich členov. Rozhodol som sa, že týchto šiestich členov rozdelím spravodlivo: Troch medzi koaličných poslancov a troch medzi opozičných," dodal Kollár s tým, že ďakuje stranám, že nerobili prieťahy a okamžite týchto členov navrhli.

Ide o Juraja Krúpu (OĽANO), Milana Laurenčíka (SaS), Petru Hajšelovú (Sme rodina), Marián Saloňa (Smer-SD), Mariana Kotlebu (ĽSNS) a Denisu Sakovú (Hlas-SD).

VIDEO Kollár nominoval členov komisie:

Kollár informuje o tom, koho nominoval za členov nezávislej komisie ohľadom úmrtia Lučanského (Zdroj: Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky)

Bez vytĺkania kapitálu

"Som pevne presvedčený, že v čo najkratšom čase predstúpia títo poslanci bez zbytočného vytĺkania politického kapitálu, čisto pragmaticky, pred verejnosť a dajú odpovede na všetky otázky, ktoré dnes traumatizujú a zaujímajú našu spoločnosť," skonštatoval Kollár.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu pokusu o samovraždu Lučanského. Potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti. "Avšak napriek všetkým opatreniam nie vždy samovraždám dokážeme zabrániť," uviedla Kolíková. Celá udalosť ju mrzí a priznala, že ide o politickú kauzu. Priblížila, že súčasťou komisie by mali byť predstavitelia opozície, prezidentka, verejná ochrankyňa práv, Slovenská advokátska komora či zástupcovia európskych organizácií.

Kollár po podnete Kolíkovej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Komisia má preskúmať, či v prípade pokusu o samovraždu Lučanského nedošlo k pochybeniu zo strany Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). "Som presvedčená, že komisia dôjde k záverom, že ZVJS nezlyhal," zdôraznila ministerka. Zbor má ministerkinu plnú dôveru a nemá žiadne pochybnosti o tom, že by ZVJS zlyhal. "Musíme teraz urobiť všetko pre to, aby sme vrátili dôveru voči zboru," dodala Kolíková. Rozhodnutie generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana vzdať sa funkcie si vysoko váži.

Viac o téme: úmrtiePrešetrenieBoris KollárMilan LučanskýNezávislá komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu