Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Situácia v Nitre je vážna! Kvôli KORONAVÍRUSU mimoriadne zasadal krízový štáb: Žiadame tvrdší lockdown

Marek Hattas zvolal okresný krízový štáb už v nedeľu. Zobraziť galériu (2)
Marek Hattas zvolal okresný krízový štáb už v nedeľu. (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

NITRA - V meste pod Zoborom museli počas včerajška riešiť mimoriadne vážnu situáciu, ktorá súvisí s pandémiou koronavírusu. Primátor Marek Hattas tak v rýchlosti zvolala zasadanie okresného krízového štábu, ktorý prijal okamžité sprísnenie opatrení. Súvisí to totiž s alarmujúcou situáciou v tamojšej nemocnici!

"Dnes podvečer zasadal v Nitre okresný krízový štáb, ktorý rokoval o sprísnení opatrení v rámci lockdownu pre okres Nitra vzhľadom na kritickú pandemickú situáciu v našom okrese," informoval ešte včera hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Stretnutie štábu sa posunulo o deň skôr

Mimoriadna situácia spôsobila, že štáb už stretnutie nemohol odkladať na pondelok, a tak sa musel stretnúť ešte v nedeľu. V okrese je totiž mimoriadne zlá pandemická situácia. "Témou bolo sprísnenie opatrení v rámci lockdownu v okrese Nitra," dodal pre MY Nitra

Fakultná nemocnica v Nitre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Na poplach zvonil riaditeľ nemocnice

To, prečo sa musel štáb naozaj neodkladne stretnúť vedel najlepšie riaditeľ nemocnice v Nitra Milan Dubaj, ktorý o toto zvolanie štábu požiadal. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec, ktorá dodala, že dôvodom bol problém s extrémnym odberom kyslíka. Ten sa našťastie podarilo v priebehu dňa uplatnenými opatreniami stabilizovať.

Riaditeľ Dubaj pritom už od rána komunikoval s ostatnými nemocnicami, ktoré za účasti predstaviteľov rezortu zdravotníctva žiadal o koordináciu a príjem ďalších pacientov či výpomoc v ostatných nemocniciach. Na stretnutí štábu tiež dôrazne žiadal predstaviteľov mesta Nitra o veľmi tvrdý lockdown.

Robia maximum

"O situácii v Nitre sme sa dostatočne jasne a s plnou vážnosťou vyjadrili pre všetky mienkotvorné médiá a z pozície riaditeľa nemocnice Fakultnej nemocnice Nitra a jeho poverenia robíme maximum, aby sme situáciu riešili presmerovaním pacientov mimo extrémne vyťaženej Fakultnej nemocnice Nitra," píše nemocnica.

„Na krízovom štábe sme sa dohodli, že nemocnica bude môcť povolať doktorov a zdravotnícky personál, ktorý chýba,“ povedal po stretnutí štábu primátor Nitry Marek Hattas.

Situácia je v alarmujúcom stave, sú pripravení použiť aj štadión

Situácia v meste je už aj bez tohto problému v extrémnom stave. Už koncom roka mesto informovalo, že nie je kde ukladať telá nebohých. Mesto muselo objednať chladiaci príves, pretože pre tieto účely už chýbali chladiace boxy. Tento príves sa nachádza na Cabajskej ceste, kde je napájaný elektrinou.


KORONAVÍRUS V Nitre museli objednať chladiaci príves, nie je kde ukladať mŕtvych


V prívese môže byť približne 40 tiel. Jeho využívanie začalo už cez víkend. Mesto je už v rámci situácie dokonca pripravené na tieto účely poskytnúť aj ľadovú plochu na zimnom štadióne. 

Na vážne problémy v Nitre upozornila aj redaktorka Anka Žitná Lučaiová z televízie TA3, ktorá v statuse uviedla aj stanovisko lekára z Nitry:

Viac o téme: NitraMarek HattasLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu