Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS preťažuje nemocnice: Viaceré poskytujú iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V nemocniciach budú v súčasnosti podľa odborníka na medicínske právo ošetrovať iba najviac ohrozených pacientov.

"Lekár rozhoduje podľa kritérií, ktoré možno považovať za objektívne. Pohľad pacienta môže pochopiteľne byť odlišný," zhodnotil lekár a advokát zo spoločnosti Kinstellar Peter Kováč v reakcii na príkaz ministerstva zdravotníctva pre viaceré nemocnice poskytovať len neodkladnú starostlivosť.

Vysvetlil, že neodkladná zdravotná starostlivosť sa poskytuje pri náhlej zmene zdravotného stavu, bezprostredne ohrozujúcej život alebo základnú životnú funkciu, ak bez rýchleho poskytnutia zdravotnej starostlivosti je vážne ohrozené zdravie alebo má pacient neznesiteľnú bolesť. Rovnako to platí aj v prípade, ak ochorenie vedie k zmene správania alebo konaniu, pri ktorom pacient bezprostredne ohrozuje seba alebo okolie.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Patrí sem aj zdravotná starostlivosť pri pôrode a vyšetrenie pacienta, ktorý bol označený za možný zdroj rýchlo sa šíriacej a život ohrozujúcej nákazy, ako aj diagnostiky a liečby osoby s rýchlo sa šíriacou a život ohrozujúcou nákazou," doplnil Kováč. Zahŕňa to podľa jeho slov aj prepravu do nemocnice alebo medzi nemocnicami.

Odložiť možno podľa odborníka napríklad operácie, pri ktorých sa nahrádzajú kĺby endoprotézami, estetické operácie a podobne. Kováč ozrejmil, že za odkladnú zdravotnú starostlivosť sa považuje akýkoľvek zdravotný výkon, ktorý neslúži na bezprostrednú záchranu života, udržanie základnej životnej funkcie, odstránenie silnej bolesti, starostlivosť o psychicky alterovaného pacienta, nesúvisí s pôrodom či nejde o prevenciu alebo liečbu infekčných chorôb.

Kováč hovorí, že odloženie potrebnej medicínskej intervencie môže, no nemusí viesť k zhoršeniu zdravotného stavu. "Každá choroba či ochorenia má istý priebeh. Z dôvodu odkladu naozaj môže nastať zhoršenie zdravotného stavu, ktoré si následne vyžiada dlhšiu či komplikovanejšiu liečbu. Takáto liečba bude potom spravidla aj finančne náročnejšia a dlhšia," zhrnul.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nariadilo v stredu (30.12.) fakultným, univerzitným a všeobecným okresným nemocniciam, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie, poskytovať pacientom len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Štandardné realizovanie plánovaných zákrokov v nemocniciach bude v bežnom režime pokračovať len pri onkologických pacientoch alebo tých, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba. Príkaz bude platiť do 31. januára.

Univerzitná nemocnica v Bratislave poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) najbližší týždeň až dva bude poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Od 27. októbra stále platí pozastavenie plánovaných operačných výkonov. Povedala to Eva Kliská, hovorkyňa UNB.

Nemocnica aktuálne pripravuje ďalšie opatrenia, najmä vo vzťahu k operačnej a ambulantnej činnosti. "A to v súlade s príkazom ministerstva zdravotníctva o poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti a poskytovaní zdravotnej starostlivosti v príčinnej súvislosti s liečbou onkologického ochorenia alebo pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba," dodala Kliská.

V tejto situácii preto nemocnica predpokladá, že najbližší jeden až dva týždne bude poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. "Samozrejme každý pacient bude posudzovaný individuálne ošetrujúcim lekárom," uistila Kliská. Rezort zdravotníctva upozorňuje, že počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sa blíži k hranici 3000.

Fakultná nemocnica v Prešove má lôžka pre COVID pacientov obsadené na 59 percent

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 má obsadené na 59 percent. Celkovo je v nemocnici pre nich vyčlenených 149 lôžok. 

"FNsP J. A. Reimana ako podriadená organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR je súčinná pri implementácii všetkých opatrení a nariadení svojho zriaďovateľa. V súlade s pokynmi poskytujeme iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť, vrátane starostlivosti o onkologických pacientov, aby sme mali voľné kapacity pre ďalších pacientov s ochorením COVID-19. Zároveň sme pripravení na reprofilizáciu ďalších lôžok s potrebným vybavením," uviedla hovorkyňa nemocnica Renáta Cenková.

Fakultná nemocnica v Žiline obmedzila niektoré výkony už v polovici októbra

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline už v polovici októbra čiastočne obmedzila niektoré plánované výkony. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej tak urobili vzhľadom na povinnosť reprofilizácie, otvorenie pandemického pavilónu a počet zdravotníkov v karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19.

"V novembri došlo vzhľadom na rapídne zhoršenie situácie k otvoreniu ďalšej reprofilizovanej časti lôžok v pavilóne Liečebne dlhodobo chorých (LDCH) a k pozastaveniu všetkých odkladných výkonov. Okrem onkologických pacientov, pôrodov a akútnych prípadov," doplnila hovorkyňa nemocnice.

Pripomenula, že súčasťou nariadenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR je navýšenie reprofilizovaných lôžok z 20 na 30 percent celkovej kapacity. "Čo u nás spôsobí ďalšie výrazné obmedzenia, konkrétne v rámci pavilónu LDCH, kde meníme ďalšie štandardné lôžka na COVID. Situácia je veľmi vážna, už dnes nám chýba približne štvrtina sestier. Pociťujeme personálne problémy pri zostavovaní služieb zdravotníkov, pričom očakávame, že počet COVID pacientov bude, bohužiaľ, ďalej narastať," upozornila Záteková.

"Presný počet predpokladaných odložených výkonov nie je momentálne možné uviesť, keďže odkladné operácie sú priebežne pozastavené približne od októbra. Navyše, zdravotný stav pacientov je premenlivý a vyhodnocuje sa vždy aktuálne podľa konkrétneho pacienta," dodala hovorkyňa nemocnice.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaZdravotná starostlivosťNemocnicePríkazPoskytovanieSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu