Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Prezidentka je pripravená podporiť sprísnenie opatrení

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová je vzhľadom na vážnosť situácie v súvislosti s novým koronavírusom pripravená podporiť vládu v sprísnení opatrení. Informovala o tom aj ministra zdravotníctva. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Konzílium odborníkov vo vyjadrení uviedlo, že považuje za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Ide najmä o výrazné obmedzenie výnimiek zo zákazu vychádzania. Upozorňuje, že epidemiologická situácia na Slovensku je mimoriadne vážna a pri súčasnom trende môže byť k 11. januáru v nemocniciach až 4500 pacientov s ochorením COVID-19, čo ďaleko prevyšuje kapacitu slovenských nemocníc.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) navrhne vládnemu kabinetu sprísnenie opatrení na Slovensku od 4. januára 2021. Tvrdé opatrenia podľa neho zamedzia množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížia enormný tlak na nemocnice a vytvoria priestor na postupné očkovanie.

Hlavný hygienik bude komunikovať s konzíliom odborníkov o sprísnení opatrení

Hlavný hygienik SR Ján Mikas bude komunikovať s konzíliom odborníkov o návrhu sprísnenia opatrení na zníženie mobility ľudí. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. "Regionálne úrady verejného zdravotníctva po diskusii s hlavným hygienikom už pred vianočnými sviatkami lokálne a nad rámec celoplošných opatrení sprísňovali protiepidemické pravidlá tam, kde to bolo kritické. V obdobnom sprísňovaní lokálnych opatrení pokračujú regionálne úrady aj naďalej," pripomenula Račková.

Úrad verejného zdravotníctva SR v súčasnosti prosí verejnosť o rešpektovanie aktuálne platných opatrení. Tie sú už nastavené tak, aby znižovali mobilitu aj stretávanie sa ľudí, čím sa znižuje riziko šírenia nákazy, vysvetlila hovorkyňa. "Rovnako prosíme ľudí, aby nedodržiavanie opatrení nepoužívali ako nástroj, ktorým demonštrujú svoj názor na riešenie pandémie. Je to nástroj na ochranu verejného zdravia. Opatrenia majú chrániť nás a našich blízkych," zhrnula Račková.

Viac o téme: OpatreniaPrezidentkaSprísnenieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu