Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rezort zdravotníctva porovnal vedľajšie účinky vakcíny proti covidu a bežného lieku: TAKÝTO je výsledok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Vedľajšie účinky vakcíny proti ochoreniu covid-19 sú porovnateľné s vedľajšími účinkami bežných liekov, ako je napríklad ibalgin. Cez sociálnu sieť to uviedol rezort zdravotníctva.

Ministerstvo zdravotníctva na svojej sociálnej sieti porovnalo vedľajšie účinky vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti Pfizer/BioNTech a vedľajšie účinky ibalginu. Je dôležité, aby boli tieto vedľajšie účinky známe, preto o nich proaktívne a otvorene hovoríme. Väčšina vedľajších účinkov sú mierne a dočasné, nevyžadujú zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznil rezort.

Rezort zdravotníctva porovnal vedľajšie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Medzi závažnejšie vedľajšie účinky podľa neho patria závažné alergické reakcie (anafylaktický šok), ktoré sa ale vyskytujú extrémne zriedkavo. „Napríklad, v USA bolo k 27. decembru zaočkovaných už 1,9 milióna ľudí a hlásili zatiaľ dokopy 7 závažných alergických reakcií. Pre porovnanie, v súčasnosti každý deň zomiera v USA okolo 3-tisíc ľudí v súvislosti s covidom-19,“ priblížilo ministerstvo.

Jednou z výhrad voči vakcínam proti covidu-19 bolo, že nie sú dostatočne otestované v praxi. Dnes však platí, že okrem klinických testov, ktorými táto vakcína musela prejsť, a ktoré schválilo množstvo liekových agentúr z rôznych krajín sveta, do dnešného dňa už bolo vakcínou spoločnosti Pfizer/BioNTech očkovaných viac ako 5 miliónov ľudí. „Bezpečnosť vakcíny sa potvrdzuje a očkovanie sa rozbieha v ďalších krajinách,“ dodal rezort zdravotníctva.

Viac o téme: SlovenskoVedľajšie účinkyBezpečnosťCovid-19VakcínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu