Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé reakcie na Kolíkovej tlačovku o Lučanskom: Výzva na demisiu aj vyjadrenie dôvery

Mária Kolíková, Milan Lučanský Zobraziť galériu (6)
Mária Kolíková, Milan Lučanský (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar, Archív)

BRATISLAVA – Po brífingu na Ministerstve spravodlivosti SR o policajnom exprezidentovi Milanovi Lučanskom, ktorý sa vo väzbe pokúsil o samovraždu, reagujú viaceré politické strany.

MIMORIADNE Nové detaily o pokuse Lučanského o samovraždu: Pred obesením bol na psychiatrii, šéf väzníc podal demisiu!

V SaS oceňujú, že šéf ZVJS vyvodil osobnú zodpovednosť

Hovorca SaS Ondrej Šprlák uviedol, že v strane sú šokovaní, čo sa udialo bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému. „Je pochopiteľné, že jeho pokus o samovraždu vyvoláva viacero otázok. Ako extrémne dôležitý svedok mal určite čo povedať aj o vládnutí Smeru. Oceňujeme, že generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan vyvodil osobnú zodpovednosť,“ informoval Šprlák. „Veríme však, že zriadiť širokú komisiu na prešetrenie celej udalosti, ktorú navrhuje zriadiť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, je správny krok, ktorý môže prinavrátiť dôveru v právny štát,“ dodal hovorca.

Podpredseda strany Za ľudí tvrdí, že Kolíková má jeho plnú dôveru

Demisia riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže pána Milana Ivana je správny symbolický krok, vhodný vysokého dôstojníka. Myslí si to Juraj Šeliga zo strany Za ľudí, ktorý zdôraznil dôležitosť vyšetrenia Lučanského pokusu o samovraždu. „Táto mimoriadna udalosť musí byť rýchlo a dôsledne vyšetrená. Som presvedčený, že je teraz prvoradou úlohou štátu objasniť, ako k tragickej udalosti prišlo a ako je možné, že jej príslušné orgány nedokázali zabrániť.“

Ministerka Mária Kolíková má Šeligovu plnú dôveru. „Nepochybujem, že urobí všetko preto, aby bolo všetko riadne vyšetrené a objasnené a verejnosť spoznala pravdu. Ak došlo k pochybeniam, či už na individuálnej úrovni alebo systémovo na úrovni príslušných inštitúcií, musí byť okamžite a exemplárne vyvodená zodpovednosť. Počkajme, prosím, však na oficiálne informácie a neverme konšpiračným teóriám,“ dodal Šeliga.

Prvé reakcie na Kolíkovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Juraj Šeliga - Za ľudí)

Hlas-SD očakáva, že ministerka spravodlivosti rezignuje na svoju funkciu

Strana Hlas - sociálna demokracia na sociálnej sieti napísala, že je pripravená podporiť zriadenie parlamentnej vyšetrovacej komisie, ktorá za účasti opozície dôkladne vyšetrí okolnosti tragického prípadu generála Lučanského. „Odstúpenie generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana považuje HLAS - sociálna demokracia za nedostačujúce, vníma to ako snahu prekryť politickú zodpovednosť ministerky spravodlivosti za celú sériu okolností, ktoré viedli k tragickej udalosti,“ stojí v príspevku strany.

Prvé reakcie na Kolíkovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HLAS - sociálna demokracia)

Aj SNS vyzýva ministerku Kolíkovú, aby podala demisiu

Demisiu ministerky Kolíkovej žiada aj Slovenská národná strana. „Neexistuje, aby po tak závažných udalostiach súvisiacich s vysokým štátnym funkcionárom zaujala iný postoj, ako aby ministerka spravodlivosti okamžite odišla zo svojho postu,“ uviedla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. „Ak sa opakovane stane bývalému prezidentovi policajného zboru, že za nejasných okolností dôjde k ohrozeniu jeho života, musí odísť šéfka rezortu, či sa jej to páči, alebo nie. Súčasne žiadame dôsledné vyšetrenie skutku a vyjadrujeme podporu rodine Milana Lučanského,“ doplnila Škopcová.

Prvé reakcie na Kolíkovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Andrej Danko - predseda SNS)

Bihariová ocenila zriadenie komisie

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová hovorí, že situácia si vyžaduje poctivé objasnenie a vyvodenie zodpovednosti. Ocenila zriadenie vyšetrovacej komisie s cieľom zapojiť dozorujúci medzinárodný článok, prezidentku či verejnú ochrankyňu práv.

Prvé reakcie na Kolíkovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Irena Bihariová • Progresívne Slovensko)

Ombudsmanka víta, že súčasťou prešetrovania bude aj jej úrad

Zriadiť širokú prierezovú komisiu na prešetrenie pokusu o samovraždu Lučanského považuje verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová za správny krok. Zároveň ocenila, že súčasťou bude aj jej úrad. „Považujem za dôležité, aby bola celá vec riadne preskúmaná a vítam, že ministerka spravodlivosti zriaďuje širokú prierezovú odbornú skupinu. Je nevyhnutné, aby bolo prešetrovanie nezávislé a práve zloženie skupiny ho má zaručiť,“ reagovala Patakyová.

Lučanský sa vo väzbe pokúsil o samovraždu

Milan Lučanský v súčasnej dobe leží v nemocnici na ARO v Prešove. Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan uviedol, že pomoc mu bola poskytnutá chvíľu po tom, ako sa obesil. „Je mi ľúto, že sa takto rozhodol,“ povedal s tým, že samotné väzenské prostredie vytvára stresové prostredie. Príslušníci ZVJS našli Lučanského počas kontroly výdaja stravy - večere. Ivan  súčasne zdôraznil, že predbežné závery aj kamerové záznamy potvrdzujú, že väzenská stráž nepochybila. Milan Ivan sa po Lučanskom pokuse o samovraždu rozhodol odstúpiť z funkcie generálneho riaditeľa ZVJS. Demisiu podal po šiestich rokoch.

Kolíková zriadi komisiu na prešetrenie prípadu

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková oznámila, že zriadi nezávislú širokú komisiu, ktorá prípad prešetrí. Priblížila, že súčasťou komisie by mali byť predstavitelia opozície, prezidentka, verejná ochrankyňa práv, Slovenská advokátska komora či zástupcovia európskych organizácií.

V utorok podvečer prišlo v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove k mimoriadnej udalosti, pri ktorej sa väzobne stíhaný Milan Lučanský pokúsil o samovraždu. Stalo sa tak napriek tomu, že bol pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo. Krátko po nešťastí o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Viac o téme: SamovraždaMilan LučanskýVäzbaPokus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu