Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Mikasovu vyhlášku kritizujú pre papalašizmus: Pozrie sa na ňu generálna prokuratúra!

Ján Mikas vydal vyhlášku, na ktorú sa pozrie generálna prokuratúra. Zobraziť galériu (4)
Ján Mikas vydal vyhlášku, na ktorú sa pozrie generálna prokuratúra. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Zdá sa, že po najnovšej vyhláške, ktorú vydal hlavný hygienik Ján Mikas je tu vážny problém. Ide o odseky, kde Mikas pripúšťa možnosť pracovať poslancom, prezidentke a ďalším vysokým funkcionárom aj za predpokladu, že sú pozitívne testovaní na koronavírus. Opozícia už túto vyhlášku zniesla pod čiernu zem a kritizuje ju ako "papalášsku". Teraz sa na ňu však pozrie Generálna prokuratúra.

S týmto tvrdením prichádza portál Webnoviny, podľa ktorého úrad preskúmava novú vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorá umožnila osobitný režim fungovania vybraných povolaní v čase pandémie. Ide už o spomínaných funkcionárov, poslancov či ústavných činiteľov. Tí majú totiž podľa jej znenia väčšie právomoci ako bežný ľud.


Poslanci, ministri a prezidentka môžu chodiť do práce aj s KORONAVÍRUSOM


Pozrú sa na ňu

Túto skutočnosť portálu potvrdila hovorkyňa GP Jana Tökölyová. Vo vyhláške sa totiž píše, že poslanci, prezidentka, generálny prokurátor a ďalšie vysokopostavené osoby môžu vykonávať prácu v prípade, ak by absenciou na pracovisku vážne ohrozili zabezpečenie chodu štátu alebo riešenie mimoriadnych úloh.

Podmienkou je, aby nemali klinické príznaky ochorenia, nosili respirátory FFP2, používali rukavice, dezinfekciu či obmedzili pohyb na pracovisku. Zmena sa týka aj predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, verejnej ochrankyne práv a predsedu Ústavného súdu SR.

Znenie poslednej Mikasovej vyhlášky
Zobraziť galériu (4)
Znenie poslednej Mikasovej vyhlášky  (Zdroj: ÚVZ SR)

Premiér sa Mikasa zastal

Na kritické ohlasy z opozičného Smeru-SD a Hlasu-SD o papalášskych praktikách zakrátko zareagoval aj premiér Igor Matovič, ktorý sa hlavného hygienika Jána Mikasa zastal. "Nejde vám o zdravie ľudí, nejde vám o ich životy. Sú vám ukradnutí. Chcete sa len sebecky zachrániť pred ťažkou rukou spravodlivosti," odkázal opozícii premiér. 

KORONAVÍRUS Mikasovu vyhlášku kritizujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)


Prezidentka reaguje na Mikasovo konanie: Účelové prispôsobovanie pravidiel je zlým signálom


Prezidentka už taká ústretová nebola

Opačný prípad bola reakcia prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá rozhodne nie je priaznivcom riešenia, ktoré Mikas priniesol. "V situácii, keď je nanajvýš dôležité dodržiavanie prísnych epidemiologických opatrení, by nemali byť pravidlá fungovania ústavných orgánov v rozpore s tým, čo sa vyžaduje od verejnosti," povedala včera Čaputová.

KORONAVÍRUS Mikasovu vyhlášku kritizujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: Generálna prokuratúraVyhláškaJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu