Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéfka mandátového výboru Andrejuvová: Ak polícia požiada o súhlas s väzbou Žigu, budem hlasovať za

Anna Andrejuvová Zobraziť galériu (2)
Anna Andrejuvová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR Anna Andrejuvová z OĽaNO je presvedčená, že každý jeden poslanec, ak je obvinený, mal by sa zodpovedať za svoje činy.

„V tomto zmysle by som hlasovala za, aby orgány mohli konať tak, ako majú predpísané v zákone,“ povedala pre topky.sk šéfka Mandátového a imunitného výboru. V prípade, že vyšetrovateľ požiada NR SR o súhlas s vydaním poslanca na väzobné stíhanie, predseda parlamentu takúto žiadosť posunie najprv Mandátovému a imunitnému výboru.


AKTUÁLNE Exministra hospodárstva a poslanca Petra Žigu obvinila NAKA


Výbor dáva súhlas alebo nesúhlas s vydaním poslanca

Ten podľa jeho šéfky Andrejuvovej musí byť zvolaný do 48 hodín. Výbor potom dáva súhlas alebo nesúhlas s vydaním poslanca. Zároveň obvinenému poslancovi umožní zúčastniť sa na rokovaní výboru a vyjadriť sa k žiadosti o vydanie do väzby.

Mandátový a imunitný výbor následne predloží do pléna NR SR správu o výsledku svojich zistení a zároveň aj návrh uznesenia. Teda, či súhlasil alebo nesúhlasil s vydaním poslanca. A až potom poslanci NR SR definitívne rozhodnú, či vyšetrovateľovi umožnia svojho kolegu väzobne stíhať alebo bude vyšetrovaný na slobode. „V prípade poslanca Žigu zatiaľ zo strany NAKA takúto požiadavku neevidujeme,“ dodala poslankyňa OĽaNO.

Viac o téme: Peter ŽigaOĽaNOAnna Andrejuvová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu