Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Daytonský mier je šancou Bosny a Hercegoviny budovať vlastnú budúcnosť, hovorí Korčok

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok
Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Daytonská mierová zmluva je šancou všetkých národov a obyvateľov Bosny a Hercegoviny pre budovanie vlastnej budúcnosti. Pri príležitosti 25. výročia podpísania mierovej zmluvy v Paríži to vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Mierová zmluva ukončila v roku 1995 najkrvavejší konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny sprevádzajúci rozpad bývalej Juhoslávie.

Podľa ministra však musia otázku budúceho ústavného usporiadania krajiny v kontexte približovania sa k EÚ kultivovane riešiť domáci politici, ktorí získali mandát od svojich voličov. "Medzinárodné spoločenstvo môže ponúknuť pomocnú ruku, nie však hotové riešenia. Toto by odporovalo logike budúcej integrácie krajiny, čo je cesta, ktorú musí prejsť každá spoločnosť sama za seba," zdôraznil Korčok.

Slovenská diplomacia podľa neho naďalej podporuje integračné ambície krajín západného Balkánu. Dôležitým predpokladom je vysporiadanie sa s tragickou minulosťou a schopnosť zadefinovať si víziu spoločnej budúcnosti. "Chceme preto znovu povzbudiť politickú scénu Bosny a Hercegoviny, aby maximálne využila potenciál ústavného rámca Daytonskej mierovej zmluvy pre zaistenie trvalého mieru, prosperity a budúcnosti pre všetky národy a občanov krajiny," uvádza sa vo vyhlásení šéfa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Šéf rezortu zároveň poznamenal, že Daytonský mier sa nerodil ľahko. Vyžiadal si kombináciu náročných diplomatických rokovaní a použitia vojenskej sily so súhlasom Bezpečnostnej rady OSN. Príslušníci Ozbrojených síl SR i slovenská diplomacia boli od začiatku pokusov o ukončenie konfliktov v bývalej Juhoslávii aktívnou súčasťou mierového, neskôr stabilizačného i transformačného úsilia. Dôležitosť zapojenia si krajina podľa ministra uvedomuje aj v súčasnosti. Aj preto SR plánuje navýšiť počet slovenských vojakov v operácii Althea. Cieľom je zaistiť čo najvyššiu efektivitu a schopnosť operácie zabezpečiť stabilitu a reagovať na prípadné bezpečnostné výzvy.

Viac o téme: MierBosna a HercegovinaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu