Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Bratislave protestovali ľudia na čele s Kotlebom proti vláde a jej opatreniam

Protivládny protest pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave Zobraziť galériu (7)
Protivládny protest pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - V Bratislave sa aj napriek zhoršujúcej sa pandemickej situácii na Slovensku konal v sobotu napoludnie protest proti vláde Igora Matoviča (OĽANO) a proti pandemickým opatreniam. Na Hodžovo námestie pred Prezidentský palác prišlo niekoľko stoviek ľudí. Väčšina z nich nemala na sebe ochranné rúška. Nemali ich ani poslanci Národnej rady za ĽSNS Marian Kotleba a Milan Mazurek, europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS) či bývalý parlamentný poslanec Peter Marček, ktorí sa postavili pred ľudí.

Protestujúci sa presunuli na SNP

Časť demonštrantov zamierila na Námestie SNP, zvyšok sa rozpŕchol po meste. Zdržujú sa v skupinkách, niektorí sú zabalení do slovenskej vlajky. 

V Bratislave protestovali ľudia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V Bratislave protestovali ľudia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V Bratislave protestovali ľudia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Rečníci spochybňujú opatrenia, testovanie aj očkovanie

Rečníci spochybňovali protipandemické opatrenia, testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, ochranné rúška, vakcínu i očkovanie. "Myslia si, že sme otroci, pokusné králiky a že nás budú testovať novou vakcínou," povedal Mazurek. COVID-19 nazval chorobou, ktorá je pre väčšinu ľudí takmer neškodná. "Keď prídu s nejakými lockdownami, tak to nebudeme rešpektovať, lebo sme slobodní ľudia," povedal na námestí poslanec NR SR. Ak sa ľudia nepostavia za svoju slobodu a neprestanú rešpektovať nariadenia, tak budú podľa neho pripravení o posledné zvyšky práv.

Na Hodžovom námestí protestovali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Protestujúci kričali protivládne heslá. Kotleba vyhlásil, že vízie premiéra Igora Matoviča (OĽANO) rozkladajú vlasť. Vládna koalícia si podľa neho spravila z Ústavy SR trhací kalendár a núdzový stav chce vyhlasovať, ako len chce.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Protest monitorovala aj polícia. Na mieste boli i ťažkoodenci, ktorí po skončení sa akcie mali podľa medializovaných informácií zasahovať a zadržať pritom niekoľko osôb. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave ešte pred protestom uviedlo, že pripravilo bezpečnostné opatrenie, ktoré je zamerané na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejného poriadku. "Do bezpečnostného opatrenia bol vyčlenený dostatočný počet policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. Policajti situáciu monitorujú, priebežne vyhodnocujú a budú postupovať v zmysle zákona," uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave Veronika Martiniaková.

Na Hodžovom námestí protestovali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Polícia avizovala, že v prípade spáchania priestupku v súvislosti s porušením opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR môže príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva sankcionovať osobu do výšky 1659 eur a v blokovom konaní do 1000 eur.

Protivládny protest pred Prezidentským
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Ak sa na tomto zhromaždení zúčastní osoba pozitívne testovaná na ochorenie COVID 19, ktorá nedodržiava karanténu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby (trestná sadzba štyri až desať rokov)," uviedla Martiniaková. 

Na Hodžovom námestí protestovali ľudia proti vláde i opatreniam (Zdroj: Topky - Maarty)

Vrchol nezodpovednosti 

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) označil za vrchol nezodpovednosti zvolávať protest v situácii, keď je Slovensko na pokraji zrútenia sa nemocníc. Predstaviteľom ĽSNS, ktorí rečnili na námestí, je podľa neho zdravie ľudí ukradnuté. Takéto zhromaždenia podľa podpredsedu parlamentu pomáhajú zapĺňať nemocnice pacientmi s ochorením COVID-19.

"Nemajú radi túto vládu, premiéra a vlastne každého politika, ktorý nie je v ĽSNS. V poriadku, je to ich politický postoj. Ale sú im ľahostajní aj lekári, sestry, záchranári a všetci, ktorí budú pracovať v nemocniciach," poznamenal Šeliga. Sobotné konanie zástupcov ĽSNS v Bratislave preto považuje za hlúpe, nezodpovedné a zbabelé. "V parlamente žiadne riešenia, pri boji s pandémiou žiadne riešenia, len ohrozovanie života a zdravia ľudí na námestiach," skonštatoval podpredseda NR SR.

Polícia musela viackrát zasiahnuť 

Polícia musela počas sobotného protestu proti vláde a pandemickým opatreniam na Hodžovom námestí v Bratislave viackrát zasahovať. Celkovo predviedla 12 ľudí, pričom v troch prípadoch ide o podozrenie z trestného činu drogovej trestnej činnosti, nebezpečného vyhrážania a prejavov extrémizmu. Ostatné osoby sa dopustili priestupku zo zákona o zhromažďovacom práve. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Veronika Martiniaková.

Polícia zároveň vyhodnocuje viaceré audiovizuálne záznamy vyhotovené v priebehu zhromaždení, aby zadokumentovala protiprávne konania. "Stotožnené osoby z verejných zhromaždení, ktoré sa pohybovali bez rúška, budú pre podozrenie z priestupku oznámené Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý je príslušný na prejedanie takéhoto priestupku," uviedla Martiniaková. V otázkach zhromažďovacieho práva budú podľa jej slov stotožnené osoby oznámené príslušnému okresnému úradu na prejedanie priestupku.

V Bratislave polícia evidovala napriek vyhlásenému núdzovému stavu a s tým súvisiacemu zákazu zhromažďovania sa viac ako šiestich osôb konanie piatich verejných zhromaždení. Z toho dve boli podľa polície oficiálne oznámené bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. KR PZ v Bratislave podľa Martiniakovej pripravilo bezpečnostné opatrenie zamerané na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejného poriadku. "Do bezpečnostného opatrenia bol vyčlenený dostatočný počet policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície," uviedla hovorkyňa.

Viac o téme: ProtestRúškaHodžovo námestieĽSNSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu