Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Útrapy prihraničných Slovákov nekončia, rázny odkaz Matovičovi: Nie sme pendleri, nešikanujte nás!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Meniace sa opatrenia spôsobujú vrásky ľuďom, ktorí žijú v blízkosti slovenských hraníc. Dôvodom je testovanie, ktoré musia absolvovať rovnako, ako tí, ktorí pendlujú zo vzdialených lokalít, často len na otočku, napríklad za prácou. Oni však odkazujú - nie sme pendleri, je potrebné odlíšiť nás.

Od 8. decembra od siedmej hodiny ráno majú pendleri na hraniciach novú povinnosť. Musia byť schopní preukázať sa negatívnym antigénovým alebo PCR testom na ochorenie COVID-19. Ten nesmie byť starší ako 14 dní. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá upravuje karanténne povinnosti osôb v rámci opatrení pri ohrození verejného zdravia.

Pod pojmom „osoby pravidelne prekračujúce hranice SR" sa podľa vysvetlenia rezortu vnútra rozumejú slovenskí aj zahraniční pendleri, občania Slovenska žijúci v pohraničí susedných štátov, žiaci a študenti, osoby starajúce sa o svojich blízkych, osoby, ktoré obhospodarujú pôdu do 10 kilometrov od hraníc, umelci a ďalší pracovníci v sektore kultúry, ktorí majú výnimku z domácej izolácie a následného testovania.

Od 11. decembra plánuje polícia náhodné kontroly na hraniciach, do tohto termínu sa tí, ktorí plánujú vstúpiť na územie Slovenska, majú otestovať. "Pri pravidelnom prekračovaní hraníc sa môžete preukázať už aj testami zo zahraničia," avizuje rezort vnútra.

POLÍCIA BUDE PRISTUPOVAŤ K PENDLEROM DO PIATKA POLNOCI INDIVIDUÁLNE Ako už informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a...

Uverejnil používateľ Ministerstvo vnútra SR Pondelok 7. decembra 2020

Našinci, ktorí žijú v tesnej blízkosti slovenských hraníc, však upozorňujú, že by ich nemali dávať do jedného vreca s pendlermi. Stav, v ktorom sa ocitli, označili za "cirkus". "Desaťtisíce občanov SR, ktorí bývajú pár kilometrov za hranicami, sa musia dať každých 14 dní otestovať antigénovým testom. Mnohí z nás, si vystáli v piatok šesť hodín v rade pri mínusových teplotách a mnohí z nás dnes ležia chorí v posteli," odkázal v mene prihraničných Slovákov Daniel Grenzer.

"Medzi Slovenskom odkiaľ cestujeme a našim bydliskom, stretneme maximálne policajtov na hraniciach. Náš okruh záujmov je na slovenskej strane. Cezhraniční pracovníci, ktorí cestujú hlbšie do vnútrozemia susedného štátu, majú väčšiu pravdepodobnosť nakazenia sa vírusom, aj to iba v prípade, ak je epidemiologická situácia v danej oblasti horšia ako na Slovensku. Preto je potrebné tieto dve skupiny jasne rozlišovať," objasnili v už druhom otvorenom liste, ktorý adresovali premiérovi Igorovi Matovičovi.

Nejasná komunikácia

Grenzer ďalej opísal, že epidemiologická situácia v okrese, kam spadajú napríklad obce okolo Hainburgu, je dokonca lepšia, ako v Bratislavskom kraji. "Nie sme väčším rizikom, ako obyvatelia Bratislavy alebo Trnavy. Napríklad, Trnavčania pracujúci v Bratislave sú "väčší pendleri" ako my, občania SR bývajúci pár kilometrov od Bratislavy," znie v dokumente pre premiéra.

Prihraniční Slováci vnímajú negatívne aj to, že povinnosť absolvovať test platí aj pre deti nad sedem rokov. "Podmieňovať vzdelávanie sedemročných detí na prvom stupni základnej školy absolvovaním antigénového testu každých 14 dní je doslova nehumánne a neakceptovateľné. Ak nás teda považujete za riziko, nešikanujte aspoň naše deti a testujte len nás," dodal za všetkých Grenzer, ktorý ako jeden z problémov vníma aj samotnú komunikáciu úradov. Zverejnené vyhlášky sa podľa neho stále menia, prípadne sa dokonca negujú. 

Čo žiadajú prihraniční Slováci?

Ich cieľom je "zrušenie opatrení, ktoré ukladajú povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19 občanom Slovenskej republiky, ktorí majú trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 30 kilometrov od otvoreného hraničného priechodu na území Slovenskej republiky, pokiaľ sa vierohodne nepreukáže dôvodnosť takéhoto opatrenia". Veria, že kompetentných podnietia k prehodnoteniu aktuálnych nariadení.

Celé znenie otvoreného listu si môžete prečítať nižšie

Podnet: Žiadosť o nápravu technicky nezvládnutých, neprimeraných a diskriminačných opatrení, týkajúcich sa konkrétnej...

Uverejnil používateľ Slováci v Rajke a v okolí Pondelok 7. decembra 2020
Viac o téme: HraniceOtvorený listCestovanie Pendleri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu