Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rastúci vplyv Číny predstavuje pre Slovensko výzvu aj príležitosť, tvrdí Korčok

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Rastúci vplyv Číny vo svete a jej politiky na medzinárodnú scénu predstavuje pre Slovensko zároveň výzvu aj príležitosť. Vyjadril sa tak v stredu šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok počas záverečného dňa zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí, ktoré prebiehalo formou videokonferencie.

Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Slovensko má "záujem o férové a konštruktívne vzťahy Aliancie s Čínou. Na druhej strane musíme lepšie poznať pohnútky správania Číny v našom euroatlantickom priestore a vyhodnocovať ich dôsledky na naše bezpečnostné záujmy," povedal Korčok. Podľa neho netreba zabúdať na to, že Čína má druhý najväčší rozpočet na obranu na svete.

Na vzťahy s Čínou sa zamerali najmä rokovania s európskymi partnermi z Fínska a Švédska, ako aj z Austrálie, Japonska, Južnej Kórey, Nového Zélandu a so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Ústrednou témou stretnutí s rezortnými partnermi z Gruzínska a Ukrajiny bola zasa bezpečnosť v regióne Čierneho mora. "Sme znepokojení militarizáciou Čierneho mora a špecificky Krymu zo strany Ruska, ktorá mu umožňuje destabilizovať širší región a rozširovať svoj vojenský vplyv ďalej do Stredozemného mora," uviedol Korčok. Slovensko podľa Korčoka podporuje budovanie obranyschopnosti Ukrajiny a Gruzínska, ktoré prispeje k väčšej stabilite v oboch krajinách. Dodal, že tento vývoj je aj v záujme občanov Slovenska.

Viac o téme: ČeskoČínaSlovenskoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu