Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prokuratúra by sa mala otvoriť verejnej kontrole, tvrdí kandidát na GP Žilinka

Kandidát na generálneho prokurátora Maroš Žilinka
Kandidát na generálneho prokurátora Maroš Žilinka (Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Prokuratúra by sa mala otvoriť verejnej kontrole. Mala by sa zmeniť kultúra na prokuratúre a mala by sa očistiť od "nehodných". Zvýšiť by sa mala aj jej transparentnosť. Pred parlamentným ústavnoprávnym výborom to počas verejného vypočúvania povedal kandidát na generálneho prokurátora Maroš Žilinka. Súčasťou zmeny by malo byť aj vyvodzovanie zodpovednosti dovnútra prokuratúry.

Žilinka považuje zmenu kultúry v prokuratúre za kľúčovú. Vyvodzovanie zodpovednosti vnútri prokuratúry nebolo doteraz včasné a ak aj nejaké bolo, tak bolo pod tlakom vonkajších okolností a médií. "Nedostaneme sa z tohto marazmu, ak si nebudeme vedieť urobiť poriadok vnútri prokuratúry, tak nám nikto neuverí, že vieme spraviť poriadok navonok," tvrdí Žilinka. Generálny prokurátor by mal byť "svetielkom na konci tunela". Prokurátori pod ním musia podľa neho pocítiť, že majú voľné ruky, a musia vidieť vzor.

Transparentnosť prokuratúry je kľúčovým nástrojom na dosiahnutie cieľa, a tým je budovanie prokuratúry ako dôveryhodnej inštitúcie a s úctou k právu. Prejavovať sa musí v personálnej, riadiacej aj rozhodovacej funkcii, priblížil Žilinka. Kľúčový podľa kandidáta je aj výber námestníkov na generálnu prokuratúru. "Výber bol v minulých rokoch nešťastný," podotkol.

V súvislosti s tým, prečo sa neozval na medializované kauzy v rámci prokuratúry, Žilinka povedal, že podriadení nemajú kompetenciu kontrolovať svojho nadriadeného a vstupovať do jeho spisov. "Všetky informácie do seba zapadali, ale nemali sme dôkazy," poznamenal kandidát.

Žilinka chce, aby bolo riadenie prokuratúry efektívnejšie, aby sa zlepšili jej kapacity a bola jednotná. Za dôležitý považuje aj spôsob komunikácie prokuratúry. "Bola uzavretá a dôsledkom toho boli väčšie a väčšie úniky informácií. Dospeli sme do stavu, ktorý z hľadiska úniku informácií nie je udržateľný, nie je to dôstojné a škodí to veci," dodal.

Poslanci sa Žilinku pýtali aj na vzťahy s podnikateľom Michalom Gučíkom. Odpovedal, že ho pozná desať rokov a stretávajú sa sporadicky. "Všetci, ktorí ma poznajú, vedia, že som čestný, otvorený človek a že striktne rozlišujem súkromie a prácu," skonštatoval Žilinka. Dodal, že Gučík od neho nemal v súvislosti s jeho prokurátorskou prácou žiadne požiadavky.

Dotkol sa aj prípadu rozpustenia ĽSNS, považuje ho za zlyhanie prokuratúry. Prokurátor podľa neho nedostatočne zdôvodnil svoj návrh. Zároveň dodal, že ak má generálny prokurátor indície, že sú splnené podmienky na rozpustenie strany, musí sa tým zaoberať. "V prípade, že budú splnené podmienky, je povinnosťou generálneho prokurátora konať," dodal.

Na post generálneho prokurátora ho navrhla Slovenská advokátska komora a poslankyňa za Sme rodina Petra Hajšelová. Žilinka deklaroval, že nerokoval o svojej podpore so Sme rodina ani zvyškom koalície či s opozíciou.

Viac o téme: Generálna prokuratúraMaroš ŽilinkaVoľba GP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu