Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Príspevok pre zdravotníkov je len symbolické povšimnutie a je neadekvátny

Predseda KDH Milan Majerský
Predseda KDH Milan Majerský (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

BRATISLAVA – Príspevok pre zdravotníkov, ktorí v rámci pandemickej situácie spôsobenej novým koronavírusom pôsobili počas prvej vlny v prvej línii či červenej zóne, je podľa mimoparlamentného KDH iba symbolickým povšimnutím si rizík a nasadenia. Jeho výška je podľa hnutia zároveň neadekvátna. Informoval o tom hovorca KDH Stano Župa.

"Konečne nastal deň, keď Ministerstvo zdravotníctva SR zasiela 25 miliónov eur našim zdravotníkom na odmeny. Deje sa tak však po dlhých mesiacoch od ich služby, a navyše v rozhodne neadekvátnej výške," skonštatovala členka predsedníctva KDH Monika Kolejáková, podľa ktorej trval aj nákup antigénových testov podstatne kratšie.

Príspevok v takej výške, akú spomína rezort zdravotníctva, je podľa nej skôr "symbolické povšimnutie si obrovských rizík a maximálneho nasadenia, ktoré podstúpili, než adekvátna odmena". Vláda by preto podľa nej mala prehodnotiť priority a čo najskôr medzi ne zaradiť aj riešenie podmienok pre zdravotníkov, na ktorých boj s pandémiou stojí. Je to kľúčové nielen pre funkčnosť zdravotníctva počas pandémie, ale aj do budúcnosti.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ministerstvo zdravotníctva SR rozdelí ďalším nemocniciam sumu vo výške takmer 24,2 milióna eur. Ide o odmeny za prácu zdravotníkov, ktorí v rámci pandemickej situácie spôsobenej novým koronavírusom pôsobili v prvej línii či červenej zóne. Odmeny dostanú aj neštátne zdravotnícke zariadenia. Predĺženie procesu vysvetľuje tým, že rezort chce peniaze rozdeliť čo najspravodlivejšie. Za jednu odpracovanú hodinu v prvej línii je výška odmeny stanovená zaokrúhlene na 0,99 eura za hodinu. Zdravotníckym pracovníkom v červenej zóne bola stanovená výška odmeny zaokrúhlene na 1,98 eura za hodinu. Vyplatené odmeny podliehajú štandardnej daňovej a odvodovej povinnosti.

Viac o téme: ZdravotníciOdmenyReakciaKDHKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu