Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Čaputová kritizuje povinné celoplošné testovanie: Považuje za správne, aby bolo dobrovoľné

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ak by sa malo realizovať celoplošné testovanie, prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za správne, aby bolo dobrovoľné. Hlava štátu to uviedla v utorkovom vyjadrení.

Čaputová zároveň v reakcii na aktuálnu politicko-spoločenskú situáciu vyzvala vládu na zmenu prístupu. Poukázala pritom na negatívny dosah pandémie na život obyčajných ľudí, ktorý sa premieta do zvýšenia napätia v spoločnosti. "Pokiaľ ide o emóciu hnevu, sme nad priemerom krajín EÚ,“ upozornila prezidentka. Je presvedčená, že ľudia vedúci krajinu musia vnímať a chápať tých, ktorí v dôsledku ekonomických prepadov strácajú nádej a zohľadňovať toto pochopenie v krokoch, ktoré prijímajú. "Potrebujeme vidieť zodpovedných politikov, schopných spolupracovať napriek rozdielnosti názorov, potrebujeme vidieť jednotný plán podporený širokou vedeckou obcou, ktorý dá istotu a šancu pripraviť sa na to, čo príde," zdôraznila.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Za kľúčové v boji s pandémiou považuje obnovenie partnerského prístupu medzi štátom a občanmi. "Som presvedčená, že akceptovanie opatrení zo strany občanov nemožno vynútiť hrozbami, ale argumentáciou, zmysluplnosťou a zrozumiteľnosťou opatrení,“ dodala. Uistila, že chce byť nápomocná v boji s pandémiou. "Sama však potrebujem poznať a dôverovať riešeniam, ktoré nám majú pomôcť," povedala.

Výzvu k zmene prístupu tlmočila hlava štátu predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi (OĽANO). Čaputová pritom zohľadňuje, že pandémia zastihla Slovensko s krízami v mnohých oblastiach a miera problémov, ktorým vláda čelí, je nevídaná. "Slovensko však potrebuje pokojný, vecný a pragmatický prístup pri riešení pandémie a o taký som pána premiéra požiadala,“ dodala prezidentka.

Viac o téme: DobrovoľnéKoronavírusZuzana ČaputováCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu