Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia varujú: Ochladenie prinieslo výrazné zmeny teplôt zo dňa na deň

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Kým v prvých dvoch novembrových dekádach boli zaznamenané až extrémne hodnoty maximálnej dennej teploty vzduchu pre príslušný deň, teploty na rozhraní druhej a tretej dekády ovplyvnilo ochladenie.

"Napríklad na Lomnickom štíte klesla teplota vzduchu z jedného dňa na druhý z plus štyroch stupňov Celzia vo štvrtok 19. novembra na mínus 16,3 stupňa v piatok 20. novembra," priblížil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti pri klimatologickom zhodnotení uplynulého 47. týždňa.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

Meteorológovia pripomínajú, že počas predchádzajúceho víkendu sa na celom Slovensku vyskytli mrazy, rozsahom a trvaním zatiaľ v začínajúcej sa novej zimnej sezóne najvýraznejšie. Najsilnejší prízemný mráz dosiahol hodnoty nižšie ako mínus desať stupňov Celzia. "Napríklad v Poprade bolo mínus 11,6 a v Dudinciach mínus 11,5 stupňa," informoval SHMÚ. "Pomerne silný mráz v úrovni dvoch metrov nad zemským povrchom bol aj v nížinách, napríklad v Hurbanove to bolo mínus 5,1, v Nitre a v Trebišove mínus 5,5, v Košiciach mínus 6,5 a v Piešťanoch mínus 7,3 stupňa Celzia," dodali meteorológovia.

V noci sa môže tvoriť poľadovica

Počas nadchádzajúcej noci a rána hrozí na celom území SR poľadovica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa, platí od 22.00 h do utorka (24. 11.) 10.00 h. Podľa predpovede môžu teploty v noci a nadránom klesnúť na nula až -5, v údoliach miestami okolo -7 stupňov Celzia.

Viac o téme: OchladenieTeplotyMeteorológoviaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu