Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rektori, ktorí založili novú platformu, budú naďalej pracovať aj v rámci SRK

Rudolf Kropil
Rudolf Kropil (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Rektori, ktorí založili 17. novembra Alternatívnu platformu slovenských rektoriek a rektorov, budú naďalej pracovať v rámci Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), ktorá má svoj jasne daný štatút aj právomoci. Zo SRK sa nedá vystúpiť. Potvrdila to Martina Mášiková z rektorátu Univerzity Komenského v Bratislave.

Ide o zákonnú reprezentáciu vysokých škôl, spolu s Radou vysokých škôl a Študentskou radou vysokých škôl. "Platforma teda bude existovať popri SRK. Zdôrazňujeme, že ide o otvorené a voľné združenie ľudí presadzujúcich podobnú víziu slovenského vysokého školstva," uviedla Mášiková. Každý teda bude aj naďalej slobodne prejavovať svoje názory v rámci SRK, ako aj v rámci platformy.

Ide o alternatívnu platformu, ktorá sa plánuje vyjadrovať k širšiemu okruhu tém. "SRK združuje 31 rektorov a rektoriek všetkých vysokých škôl, a v tak veľkom kolektívnom orgáne je ťažké hľadať podporu pre odvážnejšie vízie či pohľady. Napokon, isté názorové rozpory sa v rámci SRK objavujú už istý čas," poznamenala Mášiková. Ako dodala, situácia okolo stanoviska SRK k dianiu na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave "bola len povestnou poslednou kvapkou", kedy sa viacerí rektori rozhodli vystúpiť otvorene voči väčšinovej línii SRK.

Na Slovensku vznikla v utorok 17. novembra Alternatívna platforma slovenských rektoriek a rektorov. Táto nezávislá platforma je alternatívou voči oficiálne prezentovanej línii väčšinovej časti SRK. V záujme obnovenia dôvery širokej verejnosti v slovenské vysoké školstvo sú členovia novej platformy otvorení diskusii a ponúkajú niekoľko konkrétnych téz.

Pod platformou je podpísaný rektor Univerzity Komenského Marek Števček, rektor Slovenskej technickej univerzity Miroslav Fikar, rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť, rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák, rektorka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Jana Mojžišová, rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová, rektor Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Juraj Stern, rektor Hudobnej a umeleckej akadémie Jána Albrechta v Banskej Štiavnici Egon Krák a rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií BISLA Samuel Abrahám.

Prezident SRK zobral na vedomie vznik nezávislej platformy rektoriek a rektorov

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil zobral na  vedomie iniciatívu deviatich rektorov univerzít a vysokých škôl, ktorá viedla k vzniku nezávislej Alternatívnej platformy slovenských rektoriek a rektorov. Potvrdila to referentka pre komunikáciu s médiami SRK Ľubica Benková.

SRK tvrdí, že rešpektuje rôznorodosť názorov bez ohľadu na to, či ide o individuálne alebo skupinové názory. "Konferencia sa bude zaoberať všetkými podnetnými návrhmi, ktoré sa budú týkať rozvoja vysokého školstva na Slovensku a ktoré jej platforma predloží na prerokovanie," uviedla Benková. Zároveň tvrdí, že takáto možnosť tu vždy bola a diskusie rektorov na mnohé témy aj za účasti rôznych predstaviteľov vysokého školstva vrátane študentov sú na rokovaniach konferencie úplne bežné.

Viac o téme: ŠkolstvoRektoriSpoluprácaPlatformaSRK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu