Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po vzbure zamestnancov odišiel z vedenia nemocnice: Teraz opäť pracuje u Krajčího, tajnosti okolo Rázsoch

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Z ministerstva zdravotníctva do čela popradskej nemocnice a naspäť. Proti Antonovi Hanušínovi sa vzbúrili zamestnanci nemocnice v Poprade a po kritike rezignoval. Dnes opäť pôsobí na ministerstve zdravotníctva. Rezort však zahmlieva viacero vecí.

Informoval o tom portál Aktuality.sk. Hanušín nastúpil do vedenia popradsej nemocnice v polovici júna. Chcel dokázať, že štátna nemocnica môže fungovať efektívne. Medzi zamestnancami chcel budovať tímového ducha. Do čela nemocnice šiel z rezortu zdravotníctva, kde predtým pracoval. Potom, ako zamestnanci spísali petíciu a Hanušín rezignoval, je opäť na ministerstve, ktoré popiera list od zamestnancov a rovnako zahmlieva aká bola Hanušínova úloha pri Rázsochách. 

Vzbura v popradskej nemocnici

Keď nastupoval ako riaditeľ nemocnice, Krajčí ho prišiel osobne predstaviť. Chválou nešetril, mnohé nemocnice vďaka nemu prešli kvalitnými reprofilizačnými schémami, už predtým Hanušín pôsobil v niekoľkých nemocniciach Penty a Agelu. Tri mesiace v čele nemocnice však nešli tak, ako si predstavoval. Nakoniec to vyústilo do petície na jeho odvolanie. Podpísala ju viac ako polovica zamestnancov.

Podľa jeho slov sa mu nepodarilo získať si ľudí. Rezort zdravotníctva zrejme o napätí v popradskej nemocnici vedel. Najskôr tvrdili, že žiadnu petíciu neevidujú, podľa informácii Aktualít však rezort dostal list od nespokojných zamestnancov. Ministerstvo však tvrdí, že žiadny list neevidujú. Dokonca, podľa portálu mali dostať až dva listy.

Opäť na ministerstve

Bývalý riaditeľ teraz pracuje na ministerstve zdravotníctva pod vedením Mareka Krajčího na odbore projektového riadenia. Na ministerstvo sa vrátil v rovnaký deň, kedy Krajčí vymenoval nové vedenie nemocnice. Podľa dokumentov, ktoré má portál k dispozícii, mu už skôr dali úlohu aj v jednom veľkom ministerskom projekte. Informácie okolo jeho úlohy ministerstvo zahmlieva.  

Hanušín pracoval na ministerstve už na jar, krátko potom, ako do čela rezortu nastúpil Krajčí. Na rezorte založil krízového koordinačné centrum, vtedy dočasný útvar počas pandémie koronavírusu a aj mu šéfoval. Prácu tohto útvaru si rezort pochvaľoval, preto bolo prekvapením, že zamestnanci popradsej nemocnice kritizovali práve fakt, že nemocnica nebola pripravená na druhú vlnu. 

"Je členom daného odboru, nie je v riadiacej pozícii. Participuje spolu s ostatnými kolegami na logistike zdravotnej starostlivosti v nemocniciach v súvislosti s covidom-19, v jeho pracovnej náplni je aj optimalizácia siete nemocníc či projekt novej nemocnice na Rázsochách," uviedla portálu hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

Tajnosti okolo Rázsoch

Rezort sa však pri téme Rázsochy niektorým odpovediam podľa Aktualít vyhýbal. Ministerstvo opakovane uviedlo, že projekt je v gescii Mariána Kolníka. Súčasťou ministerského tímu má byť aj Hanušín a podľa rezortu bol do projektu prizvaný aj ako zástupca Asociácie štátnych nemocníc. Podľa portálu však má v rámci projektu vystupovať aj ako programový riaditeľ.

Ministerstvo však oficiálne popiera, že by v minulosti či teraz takúto pozíciu zastával. "Pán Anton Hanušín pozíciu programového, resp. projektového riaditeľa nemocnice Rázsochy nezastáva ani na nej v minulosti nepôsobil," uviedla Eliášová. Podľa dvoch od seba nezávislých dokumentov, ktoré má portál k dispozícii, však Hanušín figuruje práve ako programový riaditeľ projektu. Hanušín už s obdobným projektom novej nemocnice má skúsenosti. Počas pôsobenia v Pente pracoval na projekte nemocnice novej generácie, ktorú finančná skupina stavia na bratislavských Boroch, a zároveň je konkurentom Rázsoch.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu