Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Majského prípad sa zamotáva: Či nastúpi na výkon trestu v ČR, sa rozhodne v januári

(Zdroj: ČTK/Deml Ondřej)

PRAHA - O tom, či právoplatne odsúdený podnikateľ Jozef Majský nastúpi na výkon trestu odňatia slobody v Českej republike, sa rozhodne na zasadnutí Mestského súdu v Prahe v januári budúceho roku. Informovala hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Markéta Puci.

"Verejné zasadnutie je vytýčené na 17. januára o 10.00 h. Na tomto zasadnutí súd preskúma, či sú splnené podmienky na vykonanie trestu pána Majského v Českej republike," objasnila hovorkyňa. Pritom zdôraznila, že o tom, že Majský nebude vydaný na Slovensko, sa rozhodlo už na predchádzajúcom zasadnutí koncom septembra.

Majský však zostáva naďalej vo väzbe. Rozhodol tak Vrchný súd v Prahe, ktorý koncom októbra zamietol sťažnosť obhajoby voči rozhodnutiu Mestského súdu v Prahe, ktorý ho nechal vo väzbe. Mestský súd v Prahe 30. septembra rozhodol, že Majský sa nevydáva na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko z toho dôvodu, že je zároveň občanom ČR a musel by s vydaním súhlasiť. Zároveň súd rozhodol, že zostáva naďalej v predbežnej väzbe. Toto rozhodnutie nebolo právoplatné. Sťažnosť podala obhajkyňa podnikateľa.

"Štátna zástupkyňa sa práva opravného prostriedku vzdala, keďže jej návrhu súd vyhovel. Teraz bude vo veci predovšetkým aktívny súd, ktorý vyzve príslušný slovenský orgán na predloženie overenej kópie vykonateľného rozhodnutia a návrhu, aby bol trest vykonaný na území ČR. Ďalší postup vyplýva zo zákona o medzinárodnej justičnej spolupráci v trestných veciach," povedal hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Aleš Cimbala.

Senát Najvyššieho súdu SR koncom júla zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Po Majskom bolo vyhlásené národné i medzinárodné pátranie. Slovenská polícia na začiatku augusta potvrdila, že ho zadržali v pražskej nemocnici.

Viac o téme: RozhodnutieSúd PrahaJozef Majský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu