Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister financií zatiaľ ešte nevie, koľko stálo prvé kolo celoplošného testovania

Minister financií Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Minister financií Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ministerstvo financií SR zatiaľ nevie, koľko celkovo stálo prvé kolo celoplošného testovania na COVID-19 na Slovensku. V stredu to uviedol minister financií Eduard Heger (OĽANO) s tým, že dotknuté ministerstvá ešte dorátavajú všetky náklady.

Heger deklaruje, že rezort financií bude postupovať v tomto smere podľa dohôd, ktoré uzavreli ministri obrany, vnútra či zdravotníctva s jednotlivými zapojenými stranami. "Z našej strany nie je žiadny problém. Peniaze máme nachystané, teraz ide o administratívu," skonštatoval. Prvé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 bolo na Slovensku cez víkend 31. októbra a 1. novembra. Počas neho otestovali 3.625.332 ľudí.

Heger vláda (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Náklady nevyčíslilo ani ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany zatiaľ neuviedlo, aké sú náklady na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Konkrétne neodpovedalo ani na otázky TASR o odhadoch výdavkov za pilotnú fázu a prvé kolo testovania. "Všetky náklady, ktoré sú spojené s operáciou Spoločná zodpovednosť, budú známe až po jej ukončení," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Finančné odmeny pre zdravotníkov by mali byť vyplatené do konca roka prevodom na účet. "Samozrejme, zodpovedné orgány sa budú snažiť, aby to bolo v čo najkrajšom čase od ukončenia celej operácie," dodala hovorkyňa. Samosprávam majú preplácať náklady podobne ako pri voľbách.

Minister financií zatiaľ ešte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako priblížilo ministerstvo vnútra, doklady o vynaložených nákladoch súvisiacich s celoplošným testovaním predloží obec či mesto na príslušný okresný úrad, ktorý náklady overí. Úhradu vykoná rezort vnútra po uvoľnení finančných prostriedkov z ministerstva financií.

Pilotná fáza testovania sa uskutočnila 23. až 25. októbra na Orave a v Bardejove. Na celom Slovensku bolo testovanie počas prvého kola v dňoch 30. októbra až 1. novembra. Druhé kolo celoplošného testovania s použitím antigénových testov sa má realizovať najbližší víkend v 45 okresoch.

Viac o téme: TestovanieMinister financiíPandémiaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu