Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Otvorený list o plošnom testovaní: Veľká Mikasova výzva pred dňom D, toto odporúča hlavný hygienik!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa prihovoril Slovákom. Otvorený list zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti. Mikas v ňom uvádza, že plošné testovania vníma ako užitočné, no chápe stres verejnosti. Podľa jeho slov je situácia zložitá. Všetkých prosí, aby sa nevzdávali.

Plošné testovanie obyvateľov antigénovými testami na COVID-19 vnímam z epidemiologického hľadiska ako užitočné. V otvorenom liste sa tak k pálčivej téme vyjadril hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Otvorený list o plošnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Popri našom každodennom a cielenom trasovaní kontaktov pozitívne testovaných to považujem za značnú pomoc. Ako virológ zdôrazňujem, že antigénové testy dokážu rýchlo zachytiť ľudí s veľkou vírusovou náložou, teda najviac infekčných, ktorí môžu ochorenie ľahko šíriť ďalej. Následná domáca izolácia pozitívnych osôb má potenciál ovplyvniť súčasný nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie," poznamenal.

Mikas tvrdí, že regionálne úrady verejného zdravotníctva nepoľavujú v adresnom vyhľadávaní úzkych kontaktov potvrdených prípadov. "Naďalej PCR metódou testujeme veľké počty indikovaných osôb. Týmto spôsobom vyhľadávame aj ľudí v inkubačnom čase nákazy," priblížil.

Využite možnosť a otestujte sa, vyzval Mikas

Podľa Mikasa môže každé jedno rozhodnutie jednotlivca ovplyvniť ďalší vývoj pandémie na Slovensku. "Obraciam sa na vás, milí spoluobčania, a chcem vás povzbudiť, aby ste využili možnosť dať sa otestovať tam, kde to bude možné," vyzval Mikas, ktorý dodal, že registruje obavy verejnosti z návštevy odberových miest, najmä z dôvodu možného rizika prenosu nákazy.

Prípravy na plošné testovanie prebiehajú po celom Slovensku.
Zobraziť galériu (4)
Prípravy na plošné testovanie prebiehajú po celom Slovensku.  (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

"Ak budeme dodržiavať pokyny personálu na odberových miestach a všetky potrebné hygienické a protiepidemické zásady, riziko šírenia nového koronavírusu je minimálne," upokojoval.

Mikas odporučil, aby si ľudia rúško na odberových miestach snímali iba na priamy pokyn zdravotníka odoberajúceho vzorku. Taktiež aby sa nedotýkali jeho prednej časti, manipulovali s ním prostredníctvom gumičiek. Pri potrebnom odkašľaní pred odberom vzorky by ste podľa Mikasa mali použiť jednorazovú papierovú vreckovku a zahodiť ju do vyčleneného koša. Zabúdať podľa hygienika netreba ani na dodržiavanie sociálneho odstupu a použitie dezinfekcie.

Mikas sa vyjadril, že chápe, že testovanie môže u mnohých sprevádzať aj stres. Myslí si, že všetci by k sebe mali byť chápaví a mali by dôverovať zdravotníkom a ľuďom, ktorí budú priamo na mieste zabezpečovať organizáciu testovania. 

Otvorený list o plošnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ľuďom, ktorí budú mať pozitívne výsledky Mikas odporúča, aby nemali strach, keďže je len dobré, že poznajú svoj zdravotný stav. Tých, ktorí budú mať výsledky negatívne zas požiadal, aby ani po testovaní nepoľavili v dôslednom dodržiavaní vysokého hygienického štandardu. "Negatívny výsledok totiž nezaručuje, že v tele nemáme vírus. Tých, ktorí majú nižšiu vírusovú nálož, antigénový test nemusí zachytiť," upozornil.

"Situácia je zložitá. Kľúčové metódy, ktorými sa každý z nás dokáže chrániť pred infekciou ostávajú stále rovnaké. Zásada ROR (rúško, odstup, dezinfekcia rúk) preukázateľne a významne znižuje riziko nákazy," uzavrel hlavný hygienik. 

OTVORENÝ LIST HLAVNÉHO HYGIENIKA OBYVATEĽOM SLOVENSKEJ REPUBLIKY Vážení spoluobčania, plošné testovanie obyvateľov...

Uverejnil používateľ Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Piatok 30. októbra 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu