Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemocnice sú zúfalé: Hrozí, že ľudí nebude mať kto liečiť! Čakáme, že po plošnom testovaní sa situácia zhorší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

BRATISLAVA - Denne pribúdajú tisícky nakazených, medzi nimi sú aj tí, ktorých teraz Slovensko potrebuje najviac. Aj medzi zdravotníkmi v nemocniciach je totiž množstvo nakazených. Niektoré z nich siahajú na dno svojich možností, dokonca hrozí, že sa o pacientov nebude mať kto postarať.

Podľa údajov k štvrtku 29. októbru bolo od začiatku pandémie pozitívne testovaných 2 898 zdravotnickych pracovníkov zo všetkých oblastí poskytovania zdravotnej starostlivosti. "Z toho lekárov bolo 645. Z celkového počtu pozitívne testovaných zdravotníckych pracovníkov sa mimo pracoviska nakazilo 2 190," uviedla pre Topky hovorkyňa ÚVZ SR Dáša Račková. Niektoré nemocnice bojujú s nedostatkom personálu a žiadajú pomoc. Po plošnom testovaní očakávajú zhoršenie situácie.


Počet hospitalizovaných prudko rastie: Veľký PREHĽAD nemocníc! Niektorí siahajú na dno svojich možností


Aktuálne je pozitívnych takmer dvetisíc zdravotníkov

Aktuálne je pozitívnych 1 998 zdravotníckych pracovníkov zo všetkých oblastí poskytovania zdravotnej starostlivosti, z toho lekárov 428. "Z celkového počtu aktuálne pozitívnych zdravotníckych pracovníkov sa mimo pracoviska nakazilo 1 561," dodala Račková. 

Nemocnice sú zúfalé: Hrozí,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Almir Alic)

Oproti minulej nedeli stúpol ich počet o necelých štyristo. Ešte pred týždňov bolo nakazených necelých 1 560 zdravotníkov a 327 lekárov. Prudko stúpa aj počet hospitalizovaných pacientov, ktorí majú koronavírus.

Očakávame, že sa situácia po plošnom testovaní zhorší

V niektorých nemocniciach hrozí, že sa o nich nebude mať kto postarať. "Pri narastaní počtu pacientov a narastaní počtu pozitívneho personálu môže nastať situácia, že pacientov nebude mať kto liečiť a ošetrovať," povedala hovorkyňa trenčianskej nemocnice Martina Holecová. Výrazný nárast nakazených zdravotníckych pracovníkov zaznamenala martinská nemocnica. 

Nemocnice sú zúfalé: Hrozí,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MZ SR)

"Najviac nám chýbajú sestry, ktorých je aktuálne pozitívnych 51. Očakávame, že po víkendovom celoplošnom testovaní sa situácia ešte zhorší,“ uviedla hovorkyňa Katarína Kapustová. Momentálne je v nemocniciach na Slovensku hospitalizovaných 1 411 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 1 237 z nich. Na JIS je 110 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 95 pacientov. Vyliečilo sa ďalších 281 ľudí, celkovo sa už zotavilo 12 508 pacientov.

Nemocnice sú zúfalé: Hrozí,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MZ SR)

Prehľad nakazených zdravotníkov v 12 nemocniciach

Univerzitná nemocnica v Bratislave

Pozitívne testovaných je 14 zdravotníkov, ktorí sa momentálne nachádzajú v domácej izolácii. Aktuálne majú v bratislavskej nemocnici dostatok personálu a v prípade potreby dokážu personál doplniť z iných oddelení. 

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach

Aktuálne je nakazených 44 zdravotníckych zamestnancov. "S pribúdajúcimi pozitívnymi pacientmi, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu sme museli posilniť služby na KICM a na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Vytvorili sme aj oddelenie, kde sa pozitívni pacienti doliečujú a tam nám vypomáhajú rezidenti pod dohľadom skúseného infektológa, ktorý liečbu manažuje. Tento stav sa nám zatiaľ darí personálne vykryť, ale niektoré pracoviská siahajú na dno svojich možností. K pacientom s ochorením COVID-19 presúvame personál aj z nášho pracoviska na Triede SNP," uviedla hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Nemocnice sú zúfalé: Hrozí,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MZ SR)

Univerzitná nemocnica Martin

V martinskej nemocnici sa výrazne zvýšili počty pozitívne testovaných zdravotníkov. "Dnes (29. 10.) sme ich mali v karanténe 76. Najviac nám chýbajú sestry, ktorých je aktuálne pozitívnych 51. Očakávame, že po víkendovom celoplošnom testovaní sa situácia ešte zhorší,“ uviedla hovorkyňa Katarína Kapustová. Vzhľadom na to požiadali poverené inštitúcie o pridelenie 50 sestier, ktoré by mohli vykonávať svoju prácu dočasne v našej univerzitnej nemocnici. 

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov

Hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková uviedla, že momentálne majú pozitívne testovaných 139 zamestnancov, čo je viac, ako počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom. Ešte vo štvrtok evidovali 119 infikovaných zdravotníkov. Ku koncu septembra v nemocnici pracovalo 2 546 ľudí.

Nemocnice sú zúfalé: Hrozí,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MZ SR)

Nemocnice sú zúfalé: Hrozí,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MZ SR)

Fakultná nemocnica Trenčín

V domácej karanténe je 41 pozitívne testovaných zdravotníckych pracovníkov z toho je 7 lekárov, 21 sestier, 10 ostatných zdravotníckych pracovníkov a 3 nezdravotnícki pracovníci. "Po technologickej a priestorovej stránke sme schopní vyčleniť ďalšie lôžka pre COVID pacientov, avšak problém bude s ich personálnym zabezpečením," povedala Holecová. Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti o pozitívnych pacientov vo vyčlenenom pavilóne vypomáha personál z ostatných oddelení nemocnice. „Pri narastaní počtu pacientov a narastaní počtu pozitívneho personálu môže nastať situácia, že pacientov nebude mať kto liečiť a ošetrovať," povedala Holecová. 

Fakultná nemocnica Trnava

V karanténe je 30 zdravotníckych zamestnancov, z toho je v 6 lekárov, 19 sestier, 5 sanitárov. 

Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku

Celkovo evidujú v Ústrednej vojenskej nemocnici 92 infikovaných zamestnancov. „Z toho je 11 lekárov, 52 zdravotných sestier, 18 ostatných zdravotníckych pracovníkov a 11 administratívnych pracovníkov,“ povedala hovorkyňa Petra Dišková.

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Počet pozitívne testovaných zamestnancov je 55 a 11 zamestnancov je v karanténe pre podozrenie z nákazy. Nemocnica F. D. Roosevelta sa vzhľadom na nárast počtu pozitívnych pacientov a personálu rozhodla čiastočne odsunúť naplánované výkony. 

Nemocnica s poliklinikou Štefana Kukuru v Michalovciach

V domácej karanténe je pre koronavírus aktuálne 13 zdravotníkov nemocnice. Nemocnica poskytuje všetku zdravotnú starostlivosť.

Nemocnica Poprad

Čo sa týka infikovaného personálu, v popradskej nemocnici momentálne evidujú 32 pozitívnych zdravotníkov a ďalší traja sú v karanténe pre podozrenie z nákazy. Aby si vedela nemocnica pomôcť s personálom z iných oddelení, pozastavili plánovanú operatívu. "Plánované hospitalizácie a operačné zákroky sú dočasne pozastavené. Presné obdobie pozastavenia nie je možné určiť. Situáciou sa pravidelne zaoberáme na stretnutí Krízového štábu a vieme rýchlo zareagovať na prípadné zmeny," dodala. 

Viac o téme: ZdravotníciNemocniceNakazeníSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu