Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Biometrické pasy zachytia digitálne vašu tvár!

Takto vyzerajú nové biometrické pasy. Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerajú nové biometrické pasy. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Od 15. januára si môžete vybaviť pas s biometrickými údajmi. Nové cestovné doklady dokážu zachytiť tvár v elektronickej podobe, čo uľahčuje identifikáciu osoby. Zavedenie biometrických pasov je tiež základnou podmienkou na zrušenie vízovej povinnosti pri cestovaní do USA. Ceny za vybavenie nových dokladov sa nemenia.

Nové pasy vám zosnímajú biometricé údaje tváre, ktoré sú u každého človeka jedinečné a nedajú sa zmeniť. Je to napríklad tvar brady, nosa, vzdialenosť očí, kosti nadočnicových oblúkov a podobne. Nesníma sa teda pokožka tváre, ale body, ktoré vytvárajú jedinečný obraz tváre.

Čo je v pase
Každý pas obsahuje dátovú stranu, v ktorej je uložený čip a na ňom sú zaznamenané všetky získané biometrické údaje. Nové požiadavky na cestovné doklady vyplývajú z nášho členstva v EÚ a zavedenie takýchto pasov je pre nás zaujímavé aj preto, že môže v krátkej budúcnosti viesť k zrušeniu vízovej povinnosti pri cestovaní do USA.

Platnosť pasov
Zmeny nastali i v platnosti pasov. Deťom do 5 rokov už bude platiť pas len dva roky namiesto doterajších piatich a deťom do 13 rokov budete musieť zaobstarať nový pas každých päť rokov. Ostatným občanom platí cestovný doklad desať rokov. V praxi to bude vyzerať tak, že čítačka na pasových kontrolách skontroluje biometrické údaje uložené na čipe a porovná ich s vami. Všetko prebieha rýchlo a jednoducho, zdržiavania sa obávať nemusíte. Do 29. júna 2009 pribudne ešte aj snímanie odtlačkov prstov.

Koľko zaplatíte za vybavenie pasu
Vek Expresne do 2 dní do 30 dní
Deti do 5 rokov 1 000 Sk 250 Sk
Od 5 do 13 rokov1 600 Sk 400 Sk
Nad 13 rokov 4 000 Sk 1 000 Sk


Poplatky a pokuty
Zmena údajov v pase 100 Sk
Neohlásenie straty alebo krádeže 10 000 Sk


Aj s prikrývkou hlavy
Zo zdravotných alebo náboženských dôvodov zákon v odôvodnených prípadoch umožní nasnímať podobu tváre na biometrické pasy s prikrývkou hlavy. Prikrývka však nesmie zakrývať tvár spôsobom, ktorý by znemožňoval identifikáciu občana.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu