Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Poslanci museli kvôli Kotlebovi na testy: Sú známe predbežné výsledky!

Marian Kotleba mal pozitívny test na koronavírus Zobraziť galériu (6)
Marian Kotleba mal pozitívny test na koronavírus (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes v parlamente pokračovala 16. schôdza, na ktorej sa mali schvaľovať ďalšie novely zákonov. Predseda kontroverznej ĽSNS Marian Kotleba však včera ohlásil, že má pozitívny test na koronavírus. To okamžite zalarmovalo poslancov, a tak predseda parlamentu Boris Kollár začal konať už včera na vláde. Svojich zamestnancov tak pred dnešným zasadaním pretestoval. Najnovšie už našli piatich pozitívne testovaných poslancov! Zákonodarcov testovali v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.

Našli už piatich pozitívnych, jeden z nich je Beluský z ĽSNS

Medzi testovanými poslancami sa už podľa najnovších informácií objavili štyria pozitívne testovaní. Jedným z nich je Martin Beluský (ĽSNS), ktorý mal po piatkovom otestovaní antigénovým testom pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19.

Martin Beluský
Zobraziť galériu (6)
Martin Beluský  (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

Potvrdil to sám Beluský. Okrem Beluského majú pozitívny test aj stranícki kolegovia Ondrej Ďurica, Magdaléna Sulanová a Andrej Medvecký. O dvoch pozítivne testovaných poslancoch informovala predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková po tom, ako sa dozvedela, že má negatívny výsledok. Urobilo sa už vyše 60 testov. Podľa našich informácií sú infikovaní zo strán OĽaNO a ĽSNS.

Pozitívny test mal aj Milan Potocký

Poslanec Národnej rady SR Milan Potocký (OĽANO) mal pozitívny test na ochorenie COVID-19. Oznámil to na sociálnej sieti po tom, ako sa nechal otestovať antigénovým testom v Nemocnici sv. Michala v Bratislave spolu s ďalšími poslancami. Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš potvrdil, že zatiaľ nevie o žiadnom ďalšom poslancovi za OĽANO okrem Potockého, ktorý by mal pozitívny výsledok.

Uverejnil používateľ Milan Potocký - Poslanec NRSR Piatok 23. októbra 2020

"Žiaľ, môj výsledok bol pozitívny, a preto najbližších desať dní zostávam v karanténe. Nakazil som sa aj napriek tomu, že som si dával pozor. Buďte preto, prosím vás, maximálne opatrní a zodpovední," napísal Potocký.

SaSkári sú negatívni, u Kollárovcov predpokladajú to isté

Všetci 13 poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SaS, ktorí sa v piatok nechali otestovať antigénovými testami, majú negatívny výsledok na ochorenie COVID-19. Potvrdil to hovorca SaS Ondrej Šprlák. Testovať sa v piatok bolo aj všetkých 17 poslancov za Sme rodina. Šéf poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský predpokladá, že všetci majú negatívny výsledok. Testovať sa boli aj poslanci Za ľudí, podľa šéfky klubu Jany Žitňanskej zatiaľ neevidujú pozitívny výsledok.

Pčolinský má negatívny výsledok  a uviedol, že ak bude mať niekto z klubu Sme rodina pozitívny test, má o tom informovať. Zatiaľ má informácie o negatívnych výsledkoch. "Všetci poslanci klubu Za ľudí boli v uplynulých 48 hodinách testovaní. Zatiaľ nemáme žiadny pozitívny výsledok," povedala Žitňanská.

VIDEO Na pretestovanie prišiel aj predseda parlamentu Boris Kollár.

Podľa Kollára si koronavírus nevyberá, musíme sa zomknúť, ide o ľudí, povedal (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kollár v parlamente medzičasom povedal, že po poslaneckom grémiu sa vytvorí platforma pozostávajúca zo všetkých poslaneckých klubov plus Hlas-SD a nezávislí. V tejto komisii budú všetci zúčastnení z pléna, aby mali svojho zástupcu. Bude slúžiť na to, aby mala každá politická strana dostatočné informácie. Prebrať to majú v pondelok na koaličnej rade. Zasadanie sa odložilo na 27. októbra.

Zamestnancov otestujú cez týždeň, poslanci budú musieť ukázať negatívny test

Zamestnancov Národnej rady (NR) SR majú testovať na ochorenie COVID-19 budúci týždeň. Potvrdila to hovorkyňa predsedu NR SR Michaela Jurcová. V pondelok (26. 10.) sa majú v Nemocnici sv. Michala v Bratislave testovať ešte tí poslanci, ktorí tak zatiaľ neurobili.

"Testovanie zamestnancov je naplánované až ďalší týždeň v čase od 29. do 30. októbra," uviedla Jurcová s tým, že k testovaniu asistentov poslancov sa zatiaľ vyjadriť nevie. Zároveň informovala, že pred utorkovou (27. 10.) schôdzou sa budú musieť pri vstupe do parlamentu preukázať vlastným negatívnym výsledkom testu tí poslanci, ktorí sa nedali otestovať počas spoločnej akcie v piatok a neurobia tak ani v pondelok.

Fico vyzval voličov Smeru na zodpovednosť

Šéf Smeru-SD Robert Fico požiadal voličov strany, aby rešpektovali inštrukcie vlády, ktoré vo štvrtok (22. 10.) prijala. "Chceme požiadať našich voličov, aby brali na zreteľ, že je to situácia, keď sa treba chrániť, keď treba byť ohľaduplnými. V tomto duchu sa budeme správať aj my poslanci za stranu Smer-SD," povedal v piatok po rokovaní poslaneckého grémia v Národnej rade (NR) SR.

KORONAVÍRUS Poslanci museli kvôli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Podotkol však, že vláda stále nedala odpovede na viacero otázok. Myslí si, že prijaté opatrenia nemusia viesť k cieľom, ku ktorým si vláda myslí, že povedú. Rozhodnutia kabinetu však nechce spochybňovať, hoci si o nich v strane podľa jeho slov "myslia svoje".

Na testovanie využívajú antigénové testy, ktoré boli zakúpené v rámci celoplošného testovania Slovenska na nový koronavírus. Kollár dúfa, že infekcia sa nerozšírila ďalej a verí v to na základe toho, že skupina poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko sedí v najnižších laviciach, a teda podľa jeho slov nedýchajú na nikoho pod nimi.

Jana Bittó Cigániková tvrdí, že už zachytili dvoch pozitívnych poslancov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanci Radovan Kazda a Ondrej Dostál z SaS už na sociálnej sieti ohlásili, že majú negatívne výsledky.

VIDEO Poslanec Martin Borguľa popisuje priebeh testovania:

Poslanec Martin Borguľa popisuje priebeh testovania na koronavírus (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

<< Všetky fotografie z testovania našich poslancov nájdete v galérii nižšie! >>

Galéria: Testovanie poslancov

Cigániková je v šoku z organizácie

"Šok trošku. Takto by to vyzerať nemalo," posťažovala sa na organizovanie testovania predsednčíka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. "Ale aspoň nech sa vychytajú chyby, robilo sa to veľmi narýchlo. Podmienky sú veľmi provizórne. Verím, že testovanie obyvateľstva bude vyzerať inak," uviedla SaSkárka Bittó Cigániková.

VIDEO Jana Bittó Cigániková počas testovania poslancov:

Jana Bittó Cigániková počas testovania poslancov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nemocnica sa o testovaní dozvedela včera večer

"Dozvedeli sme sa to včera o desiatej večer. Odvtedy sme to museli nachystať, aby sme mohli začať o desiatej ráno začať testovať. Museli sme doniesť testy, lebo sme ich nemali dostatok," povedal pre novinárov riaditeľ nemocnice Branislav Delej.

VIDEO Šéf nemocnice Branislav Delej informuje o prípravách testovania:

Šéf nemocnice Delej popisuje prípravy na testovanie poslancov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nie všetci sa podrobia testu

Niektorí poslanci si dokonca posťažovali, že vyšetrenie je síce krátke, no nepríjemné. Našli sa aj takí, ktorí kvôli argumentu inkubačnej doby, ktorá podľa ich názoru už odoznela, odmietli ísť na testovanie. Tí podľa našich informácií pochádzajú z klubu opozičného Smeru-SD.

VIDEO Milan Mazurek o testovaní:

Milan Mazurek počas testovania poslancov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Úvodné dusno v parlamente

Ešte počas začiatku príhovoru premiéra v parlamente pristúpil poslanec ĽSNS k pultíku s transparentom "Psychopat". "Myslím si, že takýmto spôsobom konkrétni ľudia oznamujú celému svetu čo sú. Neviem čo je tam napísané, ale predpokladám, že je tam niečo, čo napísal o sebe. Odovzdal mi vizitku," reagoval Matovič.

KORONAVÍRUS Poslanci museli kvôli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

VIDEO Šéf parlamentu Kollár už včera avizoval pretestovanie poslancov:

Kollár sa vyjadril k ďalšiemu postupu v súvislosti s pozitívnym testom Kotlebu (Zdroj: Topky/Maarty)


VIDEO KORONAVÍRUS najprv spochybňoval, teraz sa sám infikoval: Kotleba mal pozitívny test


Tvrdí, že sa infikoval na súde

Kotleba včera na sociálnej sieti písal, že je pozitívny na nový koronavírus. V kontexte posledných udalostí, kedy ohlásil svoju neúčasť na proteste pred Úradom vlády možno špekulovať a domnievať sa, že sa nakazil práve od svojho advokáta Tomáša Rosinu, ktorý mal podľa Kotlebu ešte minulý týždeň tiež pozitívny test na koronavírus. Kotleba v statuse tvrdí, že sa nakazil počas súdu v Pezinku. Kotleba sa teraz domnieva, že by mal ísť celý parlament do karantény. "Keďže po súde som spolu s kolegami poslancami bol dva dni v parlamente, tak teraz, keď mám pozitívny test, by mal ísť celý parlament do 10-dňovej karantény," píše Kotleba v statuse, pričom predsedu Kollára na túto skutočnosť upozornil.

Pokračuje súd s Marianom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Kotleba koronavírus podceňoval dovtedy, kým sa sám nenakazil

Predseda ĽSNS bol počas tohto mesiaca Špecializovaným trestným súdom neprávoplatne odsúdený na štyri roky a štyri mesiace trestu kvôli kauze kontroverzným šekom, ktoré venoval sociálne slabšej rodine. Sám počas minulého týždňa, keď sa dozvedel o Rosinovom pozitívnom teste povedal, že "dúfa, že aj on sám bude mať pozitívny test". Kotleba je pritom paradoxne človekom, ktorý bral opatrenia na ľahkú váhu, v parlamente pravidelne nosil rúško nesprávne pod nosom a donedávna dokonca vyhlasoval cez videá na sociálnej sieti, že žiadny koronavírus neexistuje. Podobný prístup k pandémii má pritom drvivá väčšina poslancov ĽSNS.

Viac o téme: TestovaniePoslanciKoronavírusMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu