Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemocnica v Komárne urgentne potrebuje krvnú skupinu 0 Rh negatív, o pomoc žiada aj Levoča

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grina)

KOMÁRNO - Nemocnica Agel Komárno urgentne potrebuje krvnú skupinu 0 Rh negatív.

"Aj napriek tomu, že darcov je tento rok dostatok, v súvislosti so zrušením mobilných odberov je na darovanie krvi neustále potrebné upozorňovať. Každá krvná skupina je vzácna a každú jednu potrebujeme, ale v súčasnej situácii nám najviac chýba krvná skupina 0 Rh negatív," povedala Katarína Szabóová, vedúca laborantka z Oddelenia hematológie a transfúziológie. Darcovia môžu darovať krv v komárňanskej nemocnici každý pracovný deň, okrem utorka, od 7.00 do 11.00 h.

Súčasná epidemiologická situácia ovplyvnila aj spôsob darovania krvi. Nemocnica zaviedla povinnosť objednania sa na darovanie krvi. "Na našom pracovisku máme zavedené prísne hygienicko-epidemiologické opatrenia proti šíreniu koronavírusu, darcovia musia mať prekryté horné dýchacie cesty, je potrebná dezinfekcia rúk, meranie telesnej teploty a vyplnenie tzv. checklistu, kde zisťujeme zdravotnú a cestovateľskú anamnézu darcu. Prípravky červených krviniek naďalej karantenizujeme,“ skonštatovala Szabóová.

Levočská nemocnica potrebuje krv, darcov je v súčasnosti menej

Levočská nemocnica potrebuje krv, keďže pre súčasnú epidemiologickú situáciu je tento rok darcov menej. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková s tým, že všetci dobrovoľníci sú vítaní každý utorok a štvrtok od 7.00 h.

„Momentálne pociťujeme, že je zásob krvi menej, viac ako polovica darcov sa musí priamo zavolať, aby prišli na darovanie krvi, vzhľadom na to, že nám v danom čase chýba nejaká konkrétna krvná skupina. Je to spôsobené aj tým, že k nám predošlé roky chodili prvodarcovia zo stredných škôl, ktorí dovŕšili 18 rokov. Pribúdajú však noví darcovia a vždy sa nájde niekto, kto je u nás prvýkrát,“ uviedol primár hematologicko-transfúzneho oddelenia levočskej nemocnice Rastislav Osif.

Momentálna epidemiologická situácia si vyžaduje aj mimoriadne opatrenia, ktoré predtým na odberoch krvi dobrovoľníci ani zdravotnícky personál nepoznali. Primár ubezpečil, že na oddelení dodržiavajú nariadené opatrenia v súvislosti s dovoleným počtom ľudí v jednej miestnosti a pri práci používajú príslušné bezpečnostné ochranné prostriedky. „Vzhľadom na potrebu zabezpečenia bezpečnosti odberu a plánovania určitých počtov darcov na pracovisku je potrebné, aby sa potenciálni záujemcovia prihlásili niekoľko dní vopred telefonicky na čísle 0533913370,“ dodal Osif.

Viac o téme: DarovanieNemocnicaKrvKomárnoLevoča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu