Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Počet infikovaných stále stúpa: Importovaných prípadov je minimum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Philipp von Ditfurth/dpa via AP)

BRATISLAVA - Všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlásia rastúce počty infikovaných novým koronavírusom v rodinách a v kolektívoch - na pracoviskách, v rámci školského či predškolského prostredia. Importovanej nákazy je v tomto období minimum. Konštatuje to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

RÚVZ v sobotu (17. 10.) zaznamenali vo svojej územnej pôsobnosti 1567 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z 10.858 laboratórnych vyšetrení. Početnejší výskyt hlásili RÚVZ Bardejov, Bratislava, Čadca, Dolný Kubín, Košice, Liptovský Mikuláš, Prešov, Prievidza a Žilina. Zvýšený výskyt nových prípadov eviduje väčšina krajských miest. "Spravidla ide o aktívne dohľadané kontakty infikovaných osôb, vo väčších mestách (Bratislava, Košice) sa však objavujú aj sporadické prípady, ktorých epidemiologické súvislosti odborníci naďalej intenzívne vyšetrujú," poznamenal ÚVZ SR.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Epidemiológovia často na základe jednej pozitívne testovanej osoby nachádzajú celé skupinky nakazených, ktoré sú s infikovanou osobou v užšom kontakte. "Vyšetrenie následne preukáže, že infikovaná je celá domácnosť respektíve okruh spolupracovníkov. Takáto situácia nastáva v mnohých okresoch Slovenska," uvádza sa na webe ÚVZ SR.

Epidemiológovia preto opätovne vyzývajú na opatrnosť a dôslednú hygienu aj v prostredí, ktoré bežne vnímame ako uzavreté a bezpečné. "Poctivo dodržiavajme respiračnú hygienu, časté umývanie a dezinfekciu rúk a tiež dezinfekciu plôch, ktorých sa často dotýkate. Nezabúdajme často nárazovo vetrať," poznamenal ÚVZ SR.

Viac o téme: KoronavírusImportované prípadyRegionálne úrady verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu