Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gröhling: Miest v materských školách je dosť, musíme ich však riešiť lokálne

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (5)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Celková kapacita pre deti, ktoré majú navštevovať materské školy, je, avšak problém môže nastať na regionálnej úrovni. Vo štvrtok počas tlačovej konferencie to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že materské školy budú od 1. septembra 2021 povinné pre všetky päťročné deti.

"V školskom roku 2019/2020 bolo v materských školách 180.000 disponibilných miest, zapísaných bolo 152.000 detí," povedal minister školstva s tým, že v súčasnosti je k dispozícii aj ďalších 29 nových materských škôl, ktoré ponúkajú ďalšie voľné miesta. "Evidujeme ďalšie žiadosti na ministerstve školstva, ktoré sa budú rýchlo procesovať," povedal šéf rezortu školstva.

Gröhling: Miest v materských
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"V absolútnych číslach môžem povedať, že miest v materských školách máme dostatok, ale musíme ich riešiť lokálne. V niektorých priestoroch nemáme materské školy," povedal Gröhling. Poradkyňa ministra Saskia Repčíková povedala, že v sieti škôl a školských zariadení je k dispozícii približne 180.000 miest pre deti od troch do šiestich rokov. "Deti zo znevýhodneného prostredia sú tie, pre ktoré vznikla idea tohto zákona, aby sme všetkým vytvorili rovnakú štartovaciu čiaru a rovnakú šancu na školský úspech," poznamenala Repčíková. Predškolské vzdelávanie podľa nej dokáže zabrániť aj predčasným odchodom zo škôl.

Gröhling: Miest v materských
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Minister školstva poznamenal, že materské školy a predprimárne vzdelávanie sú pre rezort školstva dôležité. Povinné predprimárne vzdelávanie bude platiť pre deti, ktoré do 31. augusta 2021 dovŕšia päť rokov. "Realizovať sa bude môcť individuálne aj doma alebo v alternatívnej materskej škole, ktorá nie je zaradená do siete," povedal šéf rezortu školstva. Minister poznamenal, že v zákone sa ešte bude dodatočne upravovať, aby dieťa v prípade nedostatku v spádovej materskej škole v mieste svojho bydliska mohlo chodiť do materskej školy v niektorej z najbližších obcí. "V prípade, že obec nemá zriadenú materskú školu, rodičia majú nárok na príspevok na dopravu dieťaťa z miesta trvalého bydliska do miesta, kde chodí do materskej školy," priblížil minister.

Gröhling: Miest v materských
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Inštitút vzdelávacej politiky vyšpecifikoval, že približne 600 detí zo znevýhodnených komunít v 239 obciach nemá miesto v materských školách. Repčíková dodala, že v tejto súvislosti vznikol špecifický tím, ktorý vypracoval stratégiu inklúzie. Problém s umiestnením detí v materských školách podľa Repčíkovej môže vzniknúť aj vo veľkých mestách. Minister podotkol, že v návrhu štátneho rozpočtu v oblasti školstva bola na rok 2021 vyčlenená suma 15 miliónov eur, smerovať má na oblasť materských škôl.

Gröhling: Miest v materských
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Viac o téme: Materské školyKapacitaSaSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu